Kilencedjére kapta meg az USA-vízumot a koronakarantén nagy nyertese, a Zoom alapítója

Hírek2020. ápr. 4.Növekedés.hu

A kornavírus-járvány egyik nagy nyertese a Zoom Technologies, miután a cég felhő alapú videókonferenciás alkalmazása világszerte hirtelen igen népszerű lett a home office-ban dolgozók körében. A Szilícium-völgyi startupot a kínai Eric Yuan alapította, aki Bill Gates egyik előadása által inspirálva költözött Amerikába szerencsét próbálni.

A videokonferenciás alkalmazás ötlete mintegy harminc évvel ezelőtt pattant ki a most 49 éves Eric Yuan fejéből, amikor még javában Kínában élt. Barátnőjével, aki később a felesége is lett, ugyanis több, mint 10 órás vonatútra éltek egymástól. Évente mindössze kétszer tudtak találkozni, ezért arról álmodozott, hogy milyen jó lenne egy olyan eszköz, aminek révén egy gombnyomással láthatja kedvesét.

Sok évvel később, 2011-ben, amikor már régóta Amerikában élt, és a Ciscónál vezető beosztásban dolgozott, javaslatot is tett az általa kigondolt kommunikációs platform megalkotására, amely a videós és a telefonos konferenciabeszélgetések rendszerének összekapcsolásán alapult. Ötletét azonban a Ciscónál nem övezte kellő támogatás. Ekkor elhagyta a vállalatot, hogy létrehozza saját vállalkozását, a Zoom-ot.

Eleinte nem talált befektetőket ötletéhez, ezért családtagok és barátok kölcsöneiből tudta lerakni a startup alapjait

– derül ki az élete főbb állomásait bemutató Business Insider cikkből.

A cége által kifejlesztett alkalmazás jóval a koronavírus-járvány előtt is igen népszerű volt, ami tükröződött a tőzsdére tavaly bevezetett cégének részvényárfolyamában is.

Forrás: zoom.us

Tavaly áprilisára Yuan már dollármilliárdossá vált. Jelenleg vagyona 6,3 milliárd dollárt tesz ki, miután közel 20 százalékos részesedéssel bír a cégében.A Zoom értéke jelenleg mintegy 35 milliárd dollárra rúg. A startupnak 30 ezer céges ügyfele van, köztük a Samsung, az Uber vagy a Walmart is megtalálható. Elmondható az is, hogy Boris Johnson brit kormányfő a Zoom-on keresztül tartotta meg a londoni kabinet első virtuális ülését.

De hogyan is került Amerikába a Kína Shandong tartományában született Yuan? Szülei bányamérnökök voltak, ő pedig alkalmazott matematikus képzésre járt az egyetemen, majd mérnöki diplomát szerzett mester szakon. Az egyetem után négy évet dolgozott Japánban, majd Bill Gates egyik előadása által inspirálva eldöntötte, Amerikában próbál szerencsét.

Ez azonban nem ment könnyen, hiszen

az amerikai hatóságok nyolcszor utasították vissza vízumkérelmét.

1997-ben végre megkapta a szükséges papírokat, és egy Szilícium-völgyi internetes cégnél helyezkedett el. Eleinte még alig beszélt angolul, nem igen voltak így amerikai barátai, ezért szinte minden idejét a munkájára fordította.

Amerikai karrierje egy idő után igencsak beindult, a videokonferencia-megoldásokat nyújtó WebEx-nél is dolgozott, amit 2007-ben felvásárolt a Cisco, ahol egészen az alelnöki pozícióig vitte.