Húsvéti filmajánló: gyerekmozik, amelyeken a felnőttek is szórakozhatnak

Elemzések2020. ápr. 11.D.J.

A hosszú hétvégén szeretne olyan filmet nézni a családdal, amely nem csak a kisebbeket köti le? Akkor segítünk néhány tippel.

Szuper haver (1999)

A kissé bugyuta magyar cím elsőre riasztó lehet. Pedig ez a 21 éves alkotás túlzás nélkül ott van minden idők legjobb rajzfilmjei között. A sztori a hidegháború kezdetén az 50-es években játszódik. A korszakot nem csak a külsőségek idézik meg. A "Szuper haver" ügyesen utal az ekkoriban uralkodó paranoiára is, amelyet a két világhatalom szembenállása szült. Ebben a feszült légkörben egyszer csak becsapódik a Földbe egy fémzabáló robot. A főhős, egy Hogarth nevű kisfiú hamar összebarátkozik a barátságos fémóriással, a katonaság azonban el akarja pusztítani. Ez az érzelmes, kedves film a maga korában jó nagy bukás volt, pedig a kritikusok már akkoriban se fukarkodtak a dícsérő jelzőkkel. De hiába magasztalták az egekbe, Brad Bird első filmje pénzügyileg megfeneklett.

A rendező viszont ezután szép karriert futott be: később a Disney berkeiben dolgozott és ő hozta tető alá „A hihetetlen család”-ot is.

Csillagpor (2007)

Szerethető figurák, angol humor, kaland és mesés látvány – ezeket az összetevőket sokáig igazán jó tálalásban csak egy 1987-es film, „A herceg menyasszonya” tudta együtt felvonultatni.

A Csillagpor képében azonban megszületett a méltó utódja.

A történet szerint Tristan egy egyszerű falusi fiú megfogadja a szerelmének, hogy elhoz neki egy hullócsillagot, amely a szomszédos mesebeli királyságban kötött ki. A Neil Gaiman könyvéből készült adaptációban van gonosz boszorkány, hataloméhes herceg, villámokat gyűjtő léghajó, no meg rengeteg humor.

Boszorkányok (1990)

Nicolas Roeg a pályája során jó pár komor, ijesztő filmet dirigált le. Köztük találjuk az egyik leghíresebb brit thrillert a „Ne nézz visszát” is. A rémisztő képektől még a családi filmjében sem tudott szabadulni. Így érdemes rá készülni: a Boszorkányok tartogat egy-két hátborzongató jelenetet. Ezúttal egy árva kisfiú van a középpontban, aki belefut egy boszorkány találkozóba, ahol a megannyi vasorrú bába épp a gyerekek elpusztítását tervezi.

Roger nyúl a pácban (1988)

A 80-as években Hollywood majd kipattant az eredetiségtől. Egy sor olyan film született ebben az évtizedben, amely mára szerves része lett a popkultúrának. Elég csak a Szellemirtókra, a Terminátorra, az Indiana Jones trilógiára, a Szörnyecskékre vagy a Vissza a jövőbe filmekre gondolni. A stúdiók ekkoriban jóval nyitottabbak voltak az új ötletekre.

Így kaphatott zöld utat egy film noir, ahol a főhős egy olyan világban kezd el nyomozni, ahol a hús-vér emberek együtt élnek a rajzfilm figurákkal.

A megvalósítás a maga idején forradalmi volt, a film pedig mai szemmel is roppant szórakoztató.

A LEGO-kaland (2014)

A bemutató előtt még sokan azt hitték, hogy ezaz egész nem lesz több egy hosszúra nyúlt reklámnál. A film pedig nem is cáfolt rá teljesen az előítéletekre. Hisz azt, hogy gyerekként mennyire jó legózni, a készítők elég jól kidomborították. De még így is hosszú évek óta ez lett az egyik legkedvesebb animációs mozi. A produkcióból sugárzik az alkotók (Chris Miller és Phil Lord) őszinte lelkesedése.

A történet ezúttal egy hétköznapi munkás Emmet körül bonyolódik, akiről a LEGO világban azt hiszik, hogy ő a Kiválasztott.