A fegyveres támadások visszaszorítására hozott elnöki rendeletet Joe Biden

Hírek2023. márc. 15.MTI

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribb fegyveres erőszak csökkentésének érdekében adott ki elnöki rendeletet Joe Biden.

Az elnök kaliforniai útján jelentette be az intézkedést egy beszédében, amelyet Monterey Park városban tartott, ahol egy fegyveres január végén a kínai Holdújévet ünneplő 11 embert lőtt le.

A rendelet egyebek mellett arra utasítja az igazságügyi minisztert, hogy erősítse meg a szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverkereskedőkre vonatkozó előírást, amely szerint a lőfegyver vásárlása előtt kötelező az ügyfelek átvilágítása.

Az elnök emellett előírta kormánya tagjai számára, hogy biztosítsák: a szövetségi bűnüldöző szervek legyenek tisztában a fegyverbirtoklás szabályait szigorító tavaly elfogadott törvény pontos rendelkezéseivel. Emellett arra is utasította az adminisztrációt, hogy dolgozzon ki terveket a fegyveres erőszak által sújtott közösségek jobban szervezett támogatására.

Az elnöki rendelet nem módosít életben lévő fegyverbirtoklásra vonatkozó jogszabályon, csupán az érvényben lévő törvények pontos végrehajtását várja el, ami elemzők szerint gyakori eljárás az elnöktől olyan ügyekben, ahol nem tud együttműködni a törvényhozással, a Kongresszussal. 

Joe Biden az év első két hónapjában megszaporodott fegyveres támadások nyomán többször is hangoztatta, hogy tovább akarja szigorítani a fegyverbirtoklás szabályait, politikai céljának nevezte a "támadó lőfegyverek" teljes betiltását az Egyesült Államokban.