A Fiat társul a Tesla-val, hogy elkerülhesse az EU bírságait

Hírek2019. ápr 10.Növekedés.hu

Mi értelme előírni a szennyezőanyag-kibocsátást, ha papíron történő egyesülésekkel az autógyárak kijátszhatják azt. Ezt teszi a Fiat és a Tesla is.

Jövőre új, szigorúbb előírások lépnek életbe az Európai Unióban. Az autók átlagos szennyezőanyag-kibocsátása nem haladhatja meg a 95 grammot kilométerenként.

E követelmény teljesítése érdekében az autógyártók valamennyi modelljük figyelembevételével vállalati átlagot számolnak: a francia PSA Group például összesíti minden egyes, általa kibocsátott Peugeot, a Citroen és az Opel márkájú jármű adatait.

Lehetőség van azonban arra is, hogy a gyártók más vállalatokkal úgynevezett nyitott csoportokat hozzanak létre.

A Fiat Chrysler (FCA), az autógyártók között elsőként, februárban a Tesla-val kezdeményezte egy nyitott csoport létrehozását.  A közelmúltban a bejelentette: megállapodott az amerikai céggel egy olyan együttműködésről, amely lehetővé teszi, hogy elkerülhesse az Európai Unió új szennyezőanyag-kibocsátási normáinak megsértésével járó büntetést. 

A megállapodás szerint, amelyről először a Financial Times írt, az FCA megvásárolja azt a jogot, hogy besorolhassa saját flottájába a Tesla elektromos autóit. A két vállalat autóinak egy flottába sorolása révén az olasz autógyártó alacsonyabb átlagos szennyezőanyag-kibocsátási adatról tehet jelentést.

A Financial Times szerint az FCA leszögezte: elkötelezett autói kibocsátásának csökkentése iránt, de a nyitott csoport „rugalmasságot biztosít olyan járművek gyártására, amelyeket vevői vásárolni akarnak, és megengedi a költségtakarékossági szempontok érvényesítését is”.

Az FCA, amely versenytársaitól elmaradt az elektromos autók gyártásának fejlesztésében, tavaly bejelentette: négy év alatt közel 9 milliárd eurót tervez költeni olyan elektromos járművek kialakítására, amelyek megfelelnek a világszintű szennyezőanyag-kibocsátási normáknak.

A Tesla nem erősítette meg a megállapodás tényét.

Nincs információ az üzlet értékéről sem. A Financial Times azonban arról írt, hogy az megközelítheti akár a többszáz millió eurót is.

Az elektromos autókat gyártó Tesla az elmúlt három év során több, mint egy milliárd eurónak megfelelő összegre tett szert szennyezőanyag-kibocsátási kvótáinak más amerikai autógyártók részére történő értékesítéséből, írja a bbc.com hírportál.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.