A gázáraknál ijesztő folyamat indult meg

Hírek2022. dec. 5.D.J.

Megint egyre drágább a gáz Európában. A negatív trendfordulóról részben a fűtési szezon tehet.

Azután, hogy augusztusban 340 euró felett tetőzött a földgáz árfolyama, egy ideig úgy tűnt, hogy a kontinens rálépett a normalizálódás útjára. Októberben már kevesebb, mint harmadára zuhantak az árak. A pozitív folyamatokat segítette, hogy az EU-s gáztárolók átlagos töltöttsége ősszel már 90 százalék fölé ment. Ezen túl a kedvező őszi időjárás is segített. Mivel Európában nem volt hideg az október-november, így kitolódott a fűtési szezon.

Az is kedvezett, hogy az egész EU spórolt az energiával, így csökkent a kereslet.

Bár a gáz így is roppant drága volt, hisz 2021 elején is 10-20 euró körül mozgott az árfolyam, de legalább már látszott a fény az alagút végén.

Az utóbbi hetekben azonban sajnos trendforduló állt be. A gázár újra növekszik, részben azért is, mert az árfolyam nagyban függ az európai időjárástól. Hisz ha a kontinensen igazán beindul a fűtési szezon az felsrófolja az árakat.

Bármennyire is próbál az EU spórolni, ha nagy a hideg akkor ez képtelenség. Ez jól látszik Németország példáján is, ahol szeptemberben egy lehűlés miatt épp, hogy nőtt a fogyasztás a korábbi évekhez képest. Európában pedig most az előrejelzések hideg decemberről szólnak.

Részben emiatt egy megawattóra földgáz ára már 140 euró körül mozog.

Uniós gázárak alakulása

Uniós gázárak alakulása

(Forrás)

A mostani helyzetben az európai vezetők arra buzdítják a fogyasztókat, hogy takarékoskodjanak az energiával. Közben az EU igyekszik felgyorsítani az energia-infrastruktúrák fejlesztését, már csak azért is, hogy több cseppfolyósított földgázt (LNG) tudjon befogadni a kontinens.

Németországban például nemrég épült fel az első olyan kikötő, amelynél a terminál LNG-t is tud fogadni.

Korábban lapunknak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője elmondta: a neheze még hátra lehet. Előállhat olyan helyzet is, amelyben földgázhiány lép fel Európában. Mint a szakértő elárulta: probléma például akkor adódhat, ha a fűtési szezon végén jön egy jelentősebb hideg, mondjuk február-márciusban.

Vagyis abban az időszakban, amikor a tárolókból napi szinten a földgázhoz már csak kisebb mennyiségben tudunk hozzáférni és egyre jobban rászorulunk az importra.  

Ha ekkor Vlagyimir Putyin úgy dönt, hogy keresztbe tesz Európának és teljesen leállítja a gázexportot Európa felé, ráadásul mondjuk épp ekkor nem tud a kontinens elég LNG-t se venni, mert az ázsiaiak felvásárolják a kínálatot, akkor előfordulhat egy olyan szituáció, hogy korlátozást kell majd bevezetni a fogyasztásnál, ami első körben az ipart érintheti.