Hihetetlenül zuhan a gáz ára – Megmenekült Európa a rezsidémontól?

Elemzések2022. okt. 26.Dajkó Ferenc Dániel

Augusztusban 340 euró felett tetőzött a földgáz árfolyama Európában, azóta azonban kevesebb mint harmadára zuhantak az árak. Október 24-én hétfőn egyetlen nap alatt 12 százalékot csökkent az árfolyam, így újra kétszámjegyű 1 megawattóra földgáz ára. Az árcsökkenés meglepő lehet annak fényében, hogy az ukrajnai háború szakadatlan tombol és az uniós szankciók sem enyhültek, ráadásul a fűtésszezon is itt van a nyakunkon. Számos tényező azonban mégis kedvező irányba befolyásolja az árfolyamot. Mutatjuk az okokat.

Az elmúlt időszakban szinte napról napra folyamatosan csökkent a földgáz ára az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén. Az árfolyam október 24-én hétfőn a gáztőzsde zárásakor újra kétszámjegyűre csökkent, egy megwattóra ára 99 euró 17 centre mérséklődött, ami az előző hét pénteki záráshoz képest 12,6 százalékos zuhanást jelent.

Az alacsony árfolyam október 25-én kedden délelőtt tovább süllyedt és egészen 92 euró környékére esett, napközben azonban visszakapaszkodott, így záráskor 99 euró 79 centbe került egy megawatóra földgáz, tehát szinte semennyit nem változott az előző napi záráshoz képest.

Augusztusban érte el a csúcsot

A földgáz árfolyama Európában nyáron érte el a csúcspontját, miután Oroszország elkezdte folyamatosan korlátozni az EU területére érkező gázszállításokat, válaszul az uniós szankciókra. Augusztus 26-án volt a legmagasabb az energiahordozó ára. Ekkor 340 euró 69 centet kellett fizetni egy megawattóra mennyiségért. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani ár kevesebb mint harmada az augusztus végi árfolyamnak. Legutóbb a nyár elején június 14-én volt ilyen alacsony az árfolyam, mi több egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban alig volt olcsóbb a földgáz. Akkor 80-90 euró környékén járt az árfolyam.

Még így is drága

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a 100 euró környéki ár csak az elmúlt időszak fényében mondható kedvezőnek. Hosszabb időtávon nézve ez az ár még így is elég magas. 2020-ban 10 euró alá is benézett az árfolyam és 2021 elején is 10-20 euró körül mozgott, majd tavaly nyár végétől kezdett emelkedni.

Összességében azonban rendkívül kedvező tendencia, hogy az augusztusi csúcs óta szinte megszakítás nélkül csökken a gáz ára, hiszen a képtelenül magas árak egyre erősebben fojtogatták az európai ipart.

A kérdés, hogy mi állhat a csökkenés hátterében. Ennek pedig több oka is lehet.

Gáztárolók

Az egyik, az európai gáztározók töltöttsége. Mindenképp érdemes leszögezni, hogy az augusztusi kiemelkedően magas árfolyamot részben az uniós gáztárolók erőltetett ütemben történő feltöltése okozta rendkívüli kereslet növekedés hozta létre. Egy eleve szűkös piacon az EU összes gáztároló kapacitással bíró országa elkezdett földgázt vásárolni egy olyan helyzetben amikor szinte nem is számított az ár, mert a döntéshozók szeme előtt az lebegett, hogy a fűtési szezonnak teli tárolókkal kell nekimenni, különben Európa Putyin markába kerül. Ennek pedig rendkívüli árfelhajtó hatása volt. Mindemellett ez egy racionális döntés volt, mert a téli fagyoskodásnál jobb a nyár végi magas gázár.

Ez a hatás azonban mostanra gyakorlatilag teljesen megszűnt. A nagy országok tárolói megteltek. Az EU-s gáztárolók átlagos töltöttsége 90 százalék feletti. A plusz kereslet eltűnt a piacról. Ráadásul a tárolók magas töltöttsége egyben üzenet is a piacnak. Hiszen a feltöltött készletek révén jelentősen csökkent az Unió kitettsége, ami azt is jelenti, hogy kevésbé hajlandóak az országok bármennyi pénzt kifizetni a földgázért.

Érdemes közbe szúrni, hogy a magyar gáztárolók százalékos arányú töltöttsége alacsonyabb az uniós átlagnál, hiszen jelenleg 78 százalékon áll, de fogyasztásarányosan az egész EU-ban nálunk vannak a harmadik legnagyobb gázkészletek betárolva. Ennek egyszerűen az az oka, hogy kiugróan nagyok a magyar gáztároló kapacitások. Így ha nem jönne sehonnan földgáz, mi húznánk ki az egyik legtovább.

Az USA-ban sokkal olcsóbb a gáz

Egy másik fontos oka a csökkenésnek a piacok diverzifikálódása. Az EU ahonnan csak tudott elkezdett földgázt vásárolni. Részben vezetékeken keresztül több gázt vettek olyan helyekről, ahonnan korábban is vásároltak, például Afrikából, részben pedig LNG terminálokból. Ezáltal valamennyire csökkent a szűkösség a piacon.

Másrészt fontos, hogy a világpiacon alacsonyabb a gáz ára, mint Európában. Az Egyesült Államokban egy megawattóra földgáz ára most 17-18 amerikai dollár környékén mozog és a tengeren túl is folyamatosan csökken az árfolyam az utóbbi időszakban. Egyrészt logikus, hogy valamennyire követik egymást az árfolyamok, tehát együtt csökkennek. Másrészt valamilyen szintű kiegyenlítődésnek végbe kell mennie a gázpiacon. A földgáz nyilvánvalóan nem olyan könnyen szállítható, mint mondjuk a kőolaj, így nincs olyan egységes piaca globálisan. De ma már azért nem megoldhatatlan, hogy a magasabb haszon reményében földgázt hozzanak Amerikából Európába, hiszen ott az LNG technológia. Jelenleg pedig akkora az árkülönbség az EU és az USA gázpiaca között, hogy megéri LNG szállító hajóra rakni és áthozni az EU-ba a földgázt. Ez pedig csökkentheti az európai gázárakat.

Enyhe ősz

Ezen túl a kedvező őszi időjárás is jótékony hatással van az árakra. Mivel Európában nincs hideg ősz, így kitolódik a fűtési szezon, ez pedig mindig mérsékli az árakat.

Európa spórol

Lényeges ár csökkentő tényező a spórolás is. Az árak mindig a kereslet és a kínálat keresztmetszetén alakulnak ki. A kínálat növekedése mellett a kereslet csökkenése is lefelé mozgatja az árakat. Mivel az egész EU spórol az energiával, így csökkent a kereslet. Nem is keveset. Akár 20-30 százalékkal kevesebb lehet az energiafogyasztás, mint a korábbi években. Hazánk esetében is a lakossági energiafogyasztás körülbelül 20 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez is csökkenti az árakat.

Régi-új energiaforrások

Az alternatív energiaforrások használatának fokozása és az új lehetőségek kutatása is csökkenti az árakat. Elég csak abba belegondolni, hogy itthon is jelentősen megnőtt a tűzifa, a szén és a lignit jelentősége és hasonló a helyzet más Közép-Európai országokban. Például Lengyelország míg korábban részben EU-s nyomásra ki akarta vezetni a szént az energiatermeléséből, addig most ezt elhalasztotta. Ez is mérsékli a keresletet. Jót tett a gáz árának az is, hogy a németek elhalasztották az utolsó atomerőműveik leállítását. Ez egy jövőbeni keresletnövekedést akadályozott meg. Emellett egész Európa elkezdett alternatív energiaforrások után nézve, elkezdtek olyan projektekben is gondolkozni, amelyeket korábban nem tartottak feltétlen megtérülőnek az alacsony gázárak mellett. Ez a jövőbeni kereslet csökkenés irányába mutat már középtávon is, bár kétségtelen hogy rövidtávon nincs hatással a keresletre. Ezek együttesen szintén ár csökkentő hatású fejlemények.

EU-s megállapodás

Végül de nem utolsósorban pedig meg kell jegyezni, hogy 21-én pénteken az EU országai sikeresen megállapodtak a gázárplafonról és számos fontos energetikai kérdésről. A megállapodás egyébként Magyarország számára kedvező egyedi kivételeket tartalmaz. A közös gázvásárlási- és gázársapka kötelezettség alól Magyarország mentességet kaphat, ha az számunkra kedvezőtlen, így ez hazánknak csak opcionális lehetőség. Mindemellett a megállapodás híre tovább mérsékelte a gázárakat. Másrészt mostanra az EU földgáz kitettsége Oroszország felé minimális 7 százalék körülire csökkent a korábbi 40 százalékról. Ennek egyszerű oka van: a Jamal és az Északi Áramlat 1 vezetékeken egyáltalán nem jön orosz gáz. Ez persze valahol nem jó dolog, de egyben azt is jelenti, hogy lassan már nincs mit elzárni, hiszen már csak az Ukrajnán keresztül futó Testvériség vezetéken jön orosz gáz Csehországba, Szlovákiába, Ausztriába és áttételesen Olaszországba, illetve a Török Áramlaton keresztül érkezik gáz Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy az EU legnagyobb gazdasági hatalmát Németországot már nem tudja Moszkva a gázzal zsarolni, mert a 0-nál nem tud kevesebbet szállítani.

Lassuló növekedés

Kis mértékben a gazdaság lassulása, a közelgő, vagy már jelen lévő válság is csökkenti az árakat, hiszen a gazdaság lassuló növekedése, vagy akár visszaesése tovább mérsékli a keresletet.

Kedvező folyamatok összessége

Összességében tehát sok tényezőn múlik, hogy a háború tombolása és a szankciók fennállása ellenére csökken a földgáz ára. Mindent összevetve azonban ez egy kedvező folyamat, ami remélhetőleg hosszabban kitart és ahhoz vezet, hogy a gáz ára egy normálisnak mondható szintre csökken. Ez pedig megmentheti Európát a megfizethetetlen energiaárak miatti gazdasági összeomlástól, ha semmilyen negatív irányú változás nem jön közbe.