A gazdagok elbocsájtott New York-i séfeket fogadnak fel otthonukba

Hírek2020. máj. 23.Növekedés.hu

A város legelőkelőbb éttermeinek dolgozói közül rengetegen maradtak munka nélkül a koronavírus miatt. Ha elfogadják a tehetősebb családok ajánlatát, privát séfként akár a dupláját is kereshetik annak, mint amennyit alapesetben az étteremben kaptak.

New York City vendéglátóiparát súlyosan érintette a koronavírus: március 27-én az összes éttermet felszólították, hogy szüntessék be a helyben fogyasztást, álljanak át házhozszállításra és elviteles kiszolgálásra – számol be róla a Business Insider. A lehetőséggel, hogy családoknak főzhetnek otthonukban, sok munka nélkül maradt séfnek biztosítanak munkát és fizetést. Utóbbi nem is akármilyen: egyesek a dupláját is kifizetik annak, mint amennyit alapesetben kerestek az éttermekben.

Olyan éttermek alkalmazottai maradtak munka nélkül, mint a Daniel, Per Se, Gramercy Tavern, Jean-Georges és az Eleven Madison Park. Ezek a város legismertebb és legelőkelőbb éttermei közé tartoznak.

A séfeket, elmondásuk szerint, különböző ügynökségek keresték meg, és felajánlották, hogy tehetősebb családokhoz szegődhetnek. Ian Tenzer, az Eleven Madison Park egykori séfje úgy nyilatkozott  „Ki nem állhatja, hogy nem dolgozik" és "Már nagyon hiányzik neki, hogy a konyhában legyen.”

Azok, akik korábban elit éttermekben sous chef pozícióban dolgoztak, évente 120 ezer - 200 ezer dollárt (körülbelül 38 és 64 millió forint közötti összeget) kereshetnek, ha elfogadják egy gazdag család állásajánlatát.

Összehasonlításképp: egy étteremben nagyjából évi 100 ezer dollárt keresnek (körülbelül 32 millió forintot).

De még több pénzt kaphatnak, ha beleegyeznek, hogy karanténba vonulnak a gazdag családdal együtt a pandémia idejére, és úgy főznek nekik. Erről már korábban beszámoltak a hírlapok: több vagyonos ember (köztük Martha Stewart) azt kérte alkalmazottaitól, hogy határozatlan időre vonuljanak karanténba velük, néhányan pedig prémiumot és fizetésemelést is felajánlottak cserébe.

New York City éttermei évente megközelítőleg 50 milliárd dollár forgalmat realizálnak, és több mint 167 ezer embert foglalkoztatnak.

Mint ismeretes, március 27-én az éttermek kénytelen voltak átállni házhozszállításra, az új szabályozások miatt pedig pár nappal később számos étterem elbocsájtotta az alkalmazottait, így éttermi dolgozók ezrei maradtak munkahely és állandó jövedelem nélkül.