Lehet, hogy tényleg más lesz a világ - Vuhanban már mehetnének étterembe, mégsem megy senki

Hírek2020. ápr. 21.Növekedés.hu

Egy vuhani étteremtulajdonos a Bloombergnek nyilatkozott arról, hogyan küzd a vásárlókért a koronavírus által sújtott városban, ahol egyelőre úgy tűnik, a fogyasztói szokások örökre megváltoztak. A vállalkozó jelentős visszaesésre számít.

Miután több mint két hónapot töltöttek az otthonuk bezártságában, Vuhan 11 millió lakosa már sokkal szabadabban mozoghat. Míg február közepén naponta több ezer új esetet jelentettek, mára ez heti pár megbetegedésre esett vissza. A helyi étteremtulajdonosok ugyanakkor nem éreznek megkönnyebbülést, számukra a karantén feloldása újabb kihívásokat hozott.

Míg a Vuhan körüli gyárak éjjel-nappal dolgoznak, hogy visszarázódjanak a régi kerékvágásba, addig a szolgáltató vállalkozásoknak, köztük az éttermek talpraállása nem lesz ilyen egyszerű.

Noha az emberek ismét kimerészkednek az utcára, továbbra is érezhető, hogy még mindig a vírus megfékezése a legfőbb cél, és ennek fényében erősen korlátozzák a mozgásukat. Továbbra is arra ösztönzik a lakosságot, hogy maradjanak otthon, ha pedig bármelyik épületbe belépnének, előtte ellenőrzni kell, nem lázas-e az adott személy.

Tehát a helyzet messze van még a megszokottól, és

a kisvállalkozók körében egyre terjed az attól való félelem, hogy a leállás végleg megváltoztatta a fogyasztói szokásokat.

A vírus előtt bevett szokás volt, hogy az emberek ebédidejükben a kollégáikkal együtt ettek az éttermekben, most azonban mindannyian előre csomagolnak maguknak ebédet, amit előtte otthon megfőztek. Xiong Fei vuhani étteremtulajdonos például tíz étterméből egyik sem nyitotta meg kapuit úgy, hogy ott lehessen fogyasztani. Bár három étterme megkezdte a házhozszállítást, három másik esetében a bezárás mellett döntött, mert sokkal kevesebb a vendég.

Xiong Fei az egyik vuhani éttermében április 14-én

Az étteremtulaj és üzleti partnerei jelenleg azon vannak, hogy kitalálják, mi lenne a legjobb döntés hosszútávon. Xiong éttermeinek fele úgynevezett hot pot étkezési elvet követte (a hot pot egy ősi hagyomány szecsuani gyökerekkel, lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg és szedik ki a különféle alapanyagokat). Ezek pedig pont azok az éttermek, amiket a vendégek most valószínűleg messze elkerülnek.

Noha sokan azt remélik, hogy ott tudják folytatni, ahol a vírus előtt abbahagyták, Vuhan esete azt mutatja, ez valószínűleg nem lesz ilyen egyszerű.

A helyi vállalatok folyamatosan tesztelik az alkalmazottakat, mielőtt visszatérnének a munkába, és naponta fertőtlenítenek. Ha egy ügyfél vagy munkavállaló megfertőződött a vírussal, a vállalkozásnak általában hetekig le kell állnia. Xiong élete január 23-án változott meg, amikor arról értesítették, hogy Vuhanban 8 órán belül lezárnak mindent, hogy a vírus terjedését visszaszorítsák. Éttermeinek nagy részét ugyanakkor még a lezárás előtt bezárta, mivel már december végén elkezdett terjedni a pletyka egy titokzatos tüdőgyulladásról.

A vírus kitörése előtt az emberek akár 40 percig is képesek voltak sorbanállni hétvégente, hogy helyet kapjanak Xiong népszerűbb éttermeiben.

A lezárás alatt aztán szerencséje volt, ha a vírushelyzet alatti megrendelések száma elérte a lezárás előtti rendelések húsz százalékát. Elmondása szerint nem merték növelni az árakat, mert féltek, hogy az emberek panaszkodni fognak.

Xiong új ötletekkel próbálja életben tartani vállalkozását. Arra számít, hogy a házhozszállítás megtartja vezető szerepét, így elkezdett csúcstechnológiájú élelmiszer-csomagológépeket importálni Tajvanról, hogy más éttermeknek eladhassa. Emellett pedig egy live streaming csatorna indítását tervezi, amelyben az unokatestvére (egy volt modell) szerepelne, aki az egyik éttermében főzne, népszerűsítve ezzel a helyet.