A grillezett étel ízét befolyásoló tényezők

Hírek2021. ápr. 18.Növekedés.hu

Ahhoz, hogy valaki profi legyen a grillsütésben, sok kísérletezésen, kudarcon és sütéssel töltött időn át vezet az út. Persze az sem mindegy, hogy kezdőként milyen ismeretekkel állsz neki a grillezésnek. Íme néhány információ, aminek birtokában hamarabb kerülhetsz a haladó ligába.

Milyen olajat válassz?

A grillezéshez alapvetően növényi olajokat javasolt használni. A jó hír, hogy rengetegféle variáció létezik ebből, a rossz pedig az, hogy nem minden növényi olaj alkalmas a grillételek elkészítéséhez.

A jelenleg méltán népszerű kókusz-, lenmag- és extra szűz olívaolaj például egyáltalán nem lesznek a barátaid ebben az esetben, ugyanis mindenképpen olyan olajra lesz szükséged, ami magas hőfokra hevíthető. Ilyenek például a napraforgó- vagy repceolaj. 

Érdemes kísérletezni a különlegesebb növényi zsírokkal is, hiszen a jellegzetesen egyedi ízviláguk visszaköszön majd az ételekben is. Ajánlott például a mogyoró- az avokádó- vagy a mandulaolaj.

Hogyan pácolj?

Nem rugaszkodunk el teljesen a valóságtól, ha azt állítjuk, a grillezés két alappillére a fűszerezés és a sütés. Hiszen a legjobb ízvilággal megszórt húst is lehet rosszul sütni és akár a legzamatosabb wagyu steaket is tönkre lehet tenni a nem megfelelő fűszerezéssel.

A húsokat közvetlenül sütés előtt vagy akár sütés közben is lehet fűszerezni, de ha igazán intenzív ízekre vágysz, tanácsos egy gyors- vagy szárazpácban gondolkoznod.
A gyorspácolás során a húst bedörzsölöd a fűszerekkel, majd egy olajjal kikent fóliába tekered, és 2-3 napot pihenteted a hűtőben.

A szárazpác egy kicsivel hosszabb folyamat. Ebben az esetben a már fűszerezett húst egy zárható edénybe kell tenni, majd annyi olajat kell önteni rá, hogy a húst ellepje. Ez 5-6 napot eltölt a hűtőben, és a sütés után minden felhasznált fűszer íze remekül visszaköszön.

Ha már mindent tudsz a grillezésről, csak egy kerti sütő hiányzik, hogy kamatoztathasd a tudásod, nézd meg a Grillplaza.hu egyedi kerámiagrill-kínálatát, és válaszd ki a neked testhezállót!

Sütési módok

A grillen alapvetően direkt vagy indirekt módon tudsz sütni.

Az indirekt sütési módot azoknál az ételeknél érdemes alkalmazni, amik hosszabb sütési időt igényelnek. Ilyenek például a nagyobb darabban elkészítendő húsok. Ennél a sütési módnál az étel elkészítése zárt térben zajlik. A hőforrás nem közvetlenül éri az ételt, hanem a felmelegített és keringetett forró levegő lesz az, ami végül készre süti a húsokat.

A barbeque is például az indirekt sütési módok közé tartozik. A húsok egyes esetekben akár 5-8 órán át is sülhetnek, mire átkerülhetnek a füstölőből az asztalra. Jó példa erre a sertésoldalas vagy egyes marhahúsok.

A direkt sütési mód azoknak a húsoknak az elkészítéséhez lesz ideális, amiknek nincs szüksége 30 percnél hosszabb sütésre. Kolbászok, húspogácsák, tengeri fogások, mind-mind alkalmasak arra, hogy közvetlenül a láng felett, nyitott tetővel készüljenek a tálalásra.(X)