A Hamász vezér halála se hozza el a békét - A háború ezután még véresebbé válhat

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Benjámin Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy Izrael folytatja a gázai és libanoni háborút. Ezzel szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy a Hamász vezetőjének, Yahya Sinwarnak a megölése segíthet véget vetni a közel-keleti konfliktus több mint egy éve tartó eszkalálódásának. A Hezbollah libanoni militáns csoport eközben megesküdött, hogy fokozza az Izrael elleni harcokat. Támogatója, Irán pedig azt mondta, hogy „az ellenállás szellemét” erősíti majd Sinwar halála.

Sinwar, a gázai háborút kirobbantó 2023. október 7-i támadás egyik kitervelője szerdán halt meg egy izraeli támadásban a palesztin enklávéban végrehajtott művelet során. Netanjahu csütörtökön késő este mérföldkőnek nevezte Sinwar megölését, de megfogadta, hogy folytatja a háborút, amely az elmúlt hetekben a dél-libanoni invázióra és az ország nagy területeinek bombázására is kiterjedt - írja a Reuters.

„A háborúnak, kedves barátaim, még nincs vége” - jelentette ki Netanjahu, mondván, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász által fogva tartott túszokat szabadon nem engedik. „Nagyszerű lehetőség áll előttünk, hogy megállítsuk a gonosz tengelyét, és egy másik jövőt teremtsünk” - tette hozzá, utalva Iránra és szövetségeseire a térségben, Gázában, Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben.

Több nyugati vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök azonban épp abban bízott, hogy Sinwar halála esélyt kínál a konfliktus befejezésére.

Az Egyesült Államok tűzszüneti tárgyalásokat akar indítani és biztosítani akarja a túszok szabadon bocsátását - mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Sinwar elutasította a tárgyalásokat.

Egy Libanonban dolgozó magas rangú diplomata a Reutersnek azt mondta, hogy a Sinwar halálával kapcsolatos remény, hogy a háború véget ér, megalapozatlannak tűnik.

„Azt reméltük végig, hogy Sinwar halála lesz a fordulópont, ahol a háborúk véget érnek... ahol mindenki kész lesz letenni a fegyvert. Úgy tűnik, ismét tévedtünk” - mondta a diplomata.