Magyar példa alapján innoválhatnak a Nyugat-Balkán országai

Hírek2 órájaNövekedés.hu

Magyarország jó gyakorlatokkal és példákkal segíti, hogy a Nyugat-Balkán régió államainak gazdasága minél inkább a kutatásra és innovációra épüljön, ezzel is növelve a régió versenyképességét és erősítve a közép-európai országokkal – így Magyarországgal – fennálló gazdasági kapcsolatokat, ami Magyarország számára is kiemelten fontos. A Balkán Gazdasági Fórum (Balkan Economic Forum) célja, hogy a helyi és nemzetközi szakemberek jobban megismerjék a térség működését és megosszák egymással országaik jógyakorlatait olyan területeken, mint a körforgásos gazdaság, a kutatás és innováció, vagy a klímaváltozás hatásainak kezelése.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében idén Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója vett részt a zágrábi Balkán Gazdasági Fórumon.

Előadásában kiemelte, hogy Európa versenyképességi kátyúban van, és ennek egyik alapvető oka, hogy az EU országai lemaradtak a technológia és innováció területén: a világ 50 legnagyobb technológiai vállalata közül mindössze 4 európai, a kockázati tőke alapok mindössze 5 százaléka található Európában és a tudományos eredményekben is lemaradóban van a kontinens.

Bódis László bemutatta a sikeres magyar innovációs modell 5 alappillérét, jógyakorlatként ajánlva azokat a résztvevő országok képviselőinek.

Az első a kedvező üzleti- és adókörnyezet, amely jelentős adókedvezményeket biztosít a kutatás-fejlesztést végző vállalatok számára, a második a kutatást és innovációt célzottan támogató Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap létrehozása és növekvő forrásai, a harmadik pillér a fejlesztési központokat sikeresen Magyarországra vonzó befektetésösztönző politika. A negyedik pillérként az egyetemek és a vállalati szektor összekapcsolását emelte ki, míg az ötödik kulcselem a kutatási és innovációs állami befektetések fókuszálása.

Hazánk innovációs stratégiája, a Neumann János Program fókuszában a hatás áll: kutatási és innovációs befektetéseink eredményei segítsék a magyar embereket a számukra legfontosabb kihívások megoldásában és járuljanak hozzá a magyar gazdaság és a magyar kis- és középvállalkozások megerősítéséhez.

A magyar modell már bizonyított, hiszen évről-évre nő az innovációs teljesítményünk, megháromszoroztuk az elmúlt 15 évben a kutatási és innovációs befektetéseinket, több mint kétszer annyian dolgoznak kutató-fejlesztőként, mint 2010-ben és 6 ezer fő közeléből 11 ezer fő közelébe emeltük a doktori hallgatók számát. Megtiszteltetés és öröm volt a jelenlevő gazdasági, tudományos és politikai döntéshozók számára javasolni a magyar innovációs modellt jógyakorlatként

– fogalmazott Bódis László. A Balkán Gazdasági Fórum célja új módszerek és kreatív megoldások megvitatása, kidolgozása a nyugat-balkáni nemzetek jelenlegi gazdasági problémáira a gazdasági növekedés, a régión belüli együttműködés, a béke és a biztonság előmozdítása érdekében. Az esemény régiós és nemzetközi üzleti vezetőket, kormányzati szereplőket, egyetemi oktatókat, diákokat és pénzügyi intézményeket hoz össze azzal a céllal, hogy diskurzust teremtsen.