A gyógyszer, amitől Trump és Berlusconi is kigyógyult a koronavírusból

Elemzések2020. okt. 12.Sz.A.

Több vezető politikus esetében is sikerrel alkalmazták az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett hatóanyagot, így Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök kezelésében is szerepe volt a gyógyszernek. A napokban a Richter Gedeon Nyrt. is előállt saját remdesivir tartalmú orvosságával.

A koronavírus-fertőzés korai stádiumában sikerrel alkalmazott remdesivir tartalmú gyógyszerek ismét a figyelem középppontjába kerültek azt követően, hogy kiderült, a kórházból ezen a hétfőn hazaengedett Donald Trump amerikai elnököt többek között egy remdesivír hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel kezelték. 
Amint arról már korábban beszámoltunk,

a remdesivirt eredetileg az ebolára fejlesztették ki, intravénás készítményről van szó, amelyet súlyosabb betegek esetében alkalmaznak.

Hatásmechanizmusának lényege, hogy gátolja a vírus újratermelődését segítő enzim működését. Bár egyes kutatók kételkednek hatásosságában, több alkalommal is bebizonyosodott, a betegség korai stádiumában még a súlyosabban fertőzött covid betegek – például a szeptember 29-én 84. életévét betöltött Silvio Berlusconi – esetében is sikeresen alkalmazták a gyógyszert.

Trumpnál bejött

Donald Trump megbetegedését szintén korai stádiumban felfedezték, ezért bár voltak légzési nehézségei, viszonylag gyorsan túlesett a fertőzésen. Ez a remdesivir alkalmazása mellett annak köszönhető, hogy két további terápiában is részesítették.

Ezek közül az egyik a Regeneron nevű biotechnológiai gyártó antitestkeverék volt, amely a vírus azon felületi fehérjéit támadja, amelyek segítségével kapcsolódni tud az emberi sejtekhez.

Végül a harmadik alkalmazott szer a Dexametazon nevű, egyesek által kockázatosnak tartott szteroid volt. A kritikusok a gyógyszerrel kapcsolatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy gyengítheti a szervezet immunitását, ezért több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Más vizsgálatok viszont arra mutatnak rá, hogy a súlyosabb állapotban lévő betegek esetében csökkentheti az elhalálozás valószínűségét, az enyhébb esetekben viszont ronthat a beteg állapotán. 

Trump ugyan három nap után elhagyhatta a kórházat, orvosai azonban felhívták a figyelmet, ez nem jelenti a teljes gyógyulást, akár az is előfordulhat, hogy ismét romlik az állapota. Arra is figyelemmel kell lenni közéleti szereplései során, hogy

a tapasztalatok szerint az első lázat követően még legalább 10 napig fertőző marad, azaz másnak is továbbadhatja a betegséget. 

Az EU-ban engedélyezték

A remdesivirt egyébként már az Európai Unióban is engedélyezték, és az Európai Bizottság július végén szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal a remdesivir hatóanyagú, Veklury elnevezésű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról. A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid-19 kezelésére.

Augusztus elejétől kezdve a Bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a közvetlen szükségletek kielégítésére.

A szerződést a Bizottság Szükséghelyzeti Támogatási Eszköze finanszírozza, összesen 63 millió euró értékben. Ez mintegy 30 000 súlyos Covid-19 tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a jelenlegi szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban. A méltányos elosztást uniós szinten egy elosztási kulcs alkalmazása biztosítja, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján.

A Richter már gyártja

A legutóbbi napok híre, hogy a Richter Gedeon Nyrt. öt hónap megfeszített munkával sikerrel állított elő egy remdesivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, amely a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek gyógyítására alkalmas.

Az injekcióban beadható szerből eddig háromezer adagot gyártottak le, amelyből 260 már a minőségi ellenőrzésen is átesett, így felhasználható a súlyosabb állapotban lévő betegek gyógyítására.

Az orvosság közforgalomban nem kapható a gyógyszergyár közvetlenül a kórházakba juttatja el a gyógyszert.