Jakab Ferenc: Gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe koronavírus ügyben

Hírek2020. okt. 2.H. É.

Szakmailag értelmetlennek, ezért indokolatlannak is tartja az októbertől kötelező iskolai lázmérést Jakab Ferenc virológus. A pécsi professzor szerint, ha mint most, gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat.

Október 1-jétől kötelező a lázmérés a gyerekek számára az iskolába lépés előtt. A határérték 37,8 fok, akinek a második mérés után is ennél magasabb a hőmérséklete, azt hazaküldik – jelentette be az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. 
A lázméregetésnek virológiai szempontból semmi értelme – állíotta ugyanakkor már egy hónappal ezelőtt is Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjának vezetője. A virológus professzor most egy, a Covid-19-cel kapcsolatos aktualitásokról tartott online beszélgetésen most is megerősítette: szakmailag értelmetlennek, ezért indokolatlannak is tartja az októbertől kötelező iskolai lázmérést.

Mint fogalmazott: egyáltalán nem érti a döntést, hiszen a rossz időben a nagy hidegben kint az iskola előtt fel fognak torlódni a lázmérésre váró gyerekek, miközben az egész procedúra nem csak nekik teher, hanem a pedagósusnak, a szülőnek is.

Tordas Dániel házi gyermekorvos a pécsi professzor szavait azzal támasztotta alá, az iskolásoknál nem lázzal jelentkezik a koronavírus. Ezért a lázméréssel azt nem lehet kizárni, hogy koronavírust vigyen be valaki a közösségbe, maximum annyit lehet elérni, hogy akinek valami más baja van, az ne menjen iskolába. Arra is felhívta a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy a 37,8-as érték nem azt jelenti, hogy 37,7-tel be lehet menni, mert az már hőemelkedés, hanem éppen a szülők felelősségére hívja fel a figyelmet, hogy beteg gyereket ne vigyenek közösségbe.
Jakab Ferenc ismét aláhúzta: nem az iskolai, óvodai közösségek a mozgatói a járványnak, amellyel kapcsolatban egyébként sötét képet vizionált. Mint fogalmazott: a pandémia sajnos nagyon rossz irányba tart. A halálozások száma elkezdett emelkedni, és ennek a megtorpanására nem lehet számítani, mert míg pár hete még 30 év körül volt a fertőzöttek átlagéletkora,  ma már ez 40+,  és csúszik a veszélyeztetett korosztály felé. Nem jó irányba mennek a dolgok – mondta -, amit az is mutat, hogy Magarországot a járvány által súlyosan vszéleztetett kategóriába sorolta a WHO ezen a héten.

A pécsi professzor prognózisa szerint, ha minden így marad, és nem lesznek komolyabb intézkedések, gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, és gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat. Hangsúlyozta: a járványügyi intézkedések betartására nagyon kell figyelni, hogy lassítsuk a járvány terjedési ütemét. Nincs más lehetőség, amikor csak lehet, otthon kell maradni, egyébként pedig távolságtartás, maszk és kézmosás - ennyit kell betartani, nem többet – fogalmazott.