A hónap száma 52, tudja meg miért!

Hírek2019. jan. 29.Növekedés.hu

A ma gyermeket nevelő szülők pénzügyileg tudatosabb utódokat szeretnének felnevelni – derül ki az OTP Öngondoskodási Index* legfrissebb eredményeiből. Eszerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekét a pénzzel gazdálkodni. Erre jó eszköz lehet az ünnepekkor, vagy más alkalomból ajándékozott pénz, amivel a szülők 52 százaléka rendszeresen jutalmazza is gyermekét. A valódi edukáció persze a meglepetés után kezdődhet igazán.

Jóllehet, a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (46%), sem otthon (72%) nem részesült pénzügyi oktatásban, a magyar szülők ma már nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekeiket e téren is felkészítsék az életre. A pénzügyi tapasztalatok tudatos átadásával segíthetjük a későbbi pénzügyi döntések meghozatalát, a változatos élethelyzetekre a jó megoldások könnyebb megtalálását. A rendszeres zsebpénzzel a gyerekek ösztönözhetőek a takarékoskodásra, az ajándékként adott összegekkel pedig a „bevételek” tudatosabb felhasználására.

Ezzel az egyszerű edukációs eszközzel a magyar szülők több mint fele él is: a legfrissebb OTP Öngondoskodási Index szerint több mint felük (52%) szokott ajándékként, kiemelkedő iskolai teljesítményért vagy az otthon végzett munka jutalmaként pénzt adni gyermekének.

Bár az OTP Bank kutatásai szerint a felnőtt lakosság pénzügyi tudatossága sajnos még mindig alacsony szinten van, de az új, 2018-as Öngondoskodási Index eredményeit látva bízunk benne, hogy a következő generációk már alapvető pénzügyi ismeretekkel felvértezve kezdik majd el önálló életüket. Az OTP Bank, Magyarország egyik vezető pénzintézeteként kiemelten fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a pénzügyi edukációban és szolgáltatásaival is elősegítse a mindennapi öngondoskodást.

– mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. Mint az öngondoskodást, úgy az edukációt is érdemes minél előbb elkezdeni Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett OK Oktatási Központok például iskolásokat célzó tréningjeivel veszik ki a részüket a magyarországi és határon túli magyar fiatalok pénzügyi oktatásából.

A 27 éves szakmai tapasztalattal rendelkező alapítvány középpontjában a diákok pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteinek bővítése áll.  A trénerek a mindennapi életből hozott példákon keresztül élményalapú és inspiratív pedagógia módszerekkel igyekeznek pénzügyi tudatosságra, pénzügyi alapfogalmakra oktatni a 7-19 éveseket. A tréning bárki számára elérhető, a részvétel ingyenes; többnyire iskolai osztályok jelentkeznek, hogy egy-egy napot az alternatív iskola falai között tölthessenek el. Az alapítvány további célja, hogy a közeljövőben a felnőtteknek, valamint a felelős szülőknek is célzott edukációs programokat kínáljon. A pénzügyi alapfogalmak elsajátítása után, a gyakorlatban is magabiztosabb lehet az ember a pénzügyek világában.

Az elméleti ismereteket akár már a gyermekek is elkezdhetik hasznosítani, ha például malacpersely helyett saját bankszámlán, maguk kezelik zsebpénzüket vagy az ajándékba kapott összegeket. Így a gyerekek gyorsabban megtanulhatják, mit jelent a banki ügyintézés, hogy működik a bankkártya, illetve nyomon követhetik pénzük gyarapodását, a felnőttekhez hasonlóan. OTP Tudásbank A tudatos tervezést és a megtakarítási formák megismerését segítik az OTP Bank által készített edukációs videók is, amelyek a www.apenzbeszel.hu weboldalon megtalálhatók.