A horvát szállodások segítséget várnak, hatalmas drágulás az országban

Hírek2022. jún. 13.MTI - Kriják Krisztina, Zágráb

Idén bevételnövekedésre számítanak a horvát szállodások, de lényegesen magasabbak lesznek a költségeik is, ami lassítja a beruházásokat, ezért állami beavatkozást várnak - hívták fel a figyelmet a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HUT) sajtótájékoztatóján.

Az emelkedő árak hatásának mérséklése érdekében arra számítunk, hogy más uniós országokhoz hasonlóan a kormány megfelelő döntéseket hoz, különösen az elektromos áramnál

mondta Veljko Ostojic, a HUT igazgatója, hozzátéve: különös tekintettel arra, hogy a Horvát Elektromos Művek (HEP) az ország energiaellátásának 70 százalékát hazai forrásokból biztosítja.

Horvátország vezető szálloda- és turisztikai vállalatai körében végzett felmérésben a HUT megállapította, hogy a működési költségek meredeken emelkedtek, és hatással lesznek a jövedelmezőségre, valamint az ágazat beruházásaira.

A felmérés eredményéből - amelyet a HUT a Turisztikai Impulzus Q2 2022 című kiadványában tették közzé - kiderült, hogy a szállodák és üdülési szállások költségei közül legnagyobb mértékben villamosenergia ára nőtt 2022 második negyedévében 2019 azonos időszakához képest, mégpedig 142,5 százalékkal. A második legnagyobb tétel a gázár, 105 százalékos növekedéssel, ezt az élelmiszerárak 20 százalékos és a munkaerő-költségek 10 százalékos drágulása követi.Ostojic hangsúlyozta: ha ehhez még hozzáadják az építőipari áremelkedéseket, kérdéses az idegenforgalmi beruházások folytatása. Úgy vélte: ezek leállítása vagy lassulása végzetes lehet a magas minőségű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a szálláshelyek forgalma idén eléri a 2019-es, járvány előtti időszakot. Továbbá a vendégéjszakákból származó bevételek 8 százalékos, míg a teljes bevételek 3,6 százalékos növekedésére is számítanak a szektorban. Ugyanakkor a költségek növekedése csökkenti a nyereséget és a teljes jövedelmezőséget - mutattak rá.

Ami a főszezont illeti - Ostojic kiemelte - a legnagyobb kereslet a felső kategóriás szállások iránt van, inkább északon (Isztria), mint délen (Dalmácia). Mindazonáltal hozzátette, hogy a kempingek előfoglalásai is nőttek, 25 százalékkal 2019-hez képest.