A Huawei tisztázni akarja, részt vehet-e az 5G romániai kiépítésében

Hírek2019. szept. 25.Növekedés.hu

Romániába érkezett a Huawei közép- és kelet-európai régióért felelős alelnöke – olvasható a romania-insider.com hírportálon. Radoslaw Kedzia arról akar tárgyalni az állami tisztségviselőkkel, hogy valóban megtiltják-e a kínai vállalatnak, hogy részt vegyen a romániai ötödik generációs mobilhálózat kiépítésében.

A látogatásra azt követően kerül sor, hogy Románia és az Egyesült Államok nagykövetei augusztusban megállapodást írtak alá az 5G hálózat biztonságos fejlesztéséről és azokról a feltételekről, amelyek alapján a fejlesztésben részt vevő vállalatok kiválaszthatók. 

A Huawei hálózatépítő eszközeinek alkalmazása az Egyesült Államokban tilos:

Donald Trump elnök májusban arra utasította az amerikai államigazgatást, hogy a kritikus fontosságú kommunikációs berendezések telepítésében akadályozza meg a „külföldi ellenfelek” részvételét.

A román kormány egyelőre nem határozta meg az 5G pályázat részvételi feltételeit, így a piacszabályozó hatóság, az ANCOM nem indította el a eljárást. Viorica Dancila miniszterelnök e héten az Egyesült Államokba látogat, ahol energetikai kérdések mellett minden bizonnyal tárgyal az 5G ügyéről is.

Radoslaw Kedzia a román médiában reményét fejezte ki, hogy a Huawei részt vehet a sorra kerülő 5G pályázaton. Kijelentette:

meglepőnek tartja, hogy Románia elfogadja az Egyesült Államok zavaros és tisztességtelen vádaskodását a Huawei ellen, sőt, perekkel fenyegette meg a román hatóságokat, amennyiben eltiltják őket a részvételtől. 

Ha a román kormány úgy dönt, hogy korlátozza a Huawei tevékenységét Romániában, a kínai csoport nem zárja ki, hogy pert indít a kormány ellen is, mivel egy ilyen döntéssel számos nemzetközi egyezményt sért meg, szögezte le a Huawei alelnöke.

„De nem gondoljuk, hogy ez megtörténik, hiszen vannak intelligens emberek a román kormányban.”

Radoslaw Kedzia hangsúlyozta: a Huawei Románia egyik fontos külföldi befektetője.

Igen, nem titkolódzunk, találkozni fogunk román tisztségviselőkkel. Szeretnénk tárgyalni velük, hogy bizonyos kérdéseket tisztázzunk és szükség esetén tanácsukat kérjük. Úgy véljük, hogy jelentős szereplői vagyunk a román gazdaságnak. Egyik regionális központunkat Romániában állítjuk fel, évi több száz millió euró adót fizetünk, komoly mértékben járulunk hozzá a gazdaság fejlesztéséhez – mondta a Huawei alelnöke.