Nem kell tovább aggódnia, akinek Huawei telefonja van

Elemzések2019. júl. 2.Fellegi Tamás

A Huawei cég ellen indított hadjárat nemcsak szokatlan volt, de meg is ijesztett sok millió felhasználót, akik a cég termékeinek elégedett vásárlói és használó voltak. Most úgy tűnik, vége az aggodalomnak.

Felfutás

Az utóbbi években a kínai Huawei népszerűsége gyorsan nőtt a hazai vásárlók körében is, a készülékek (telefonok, okosórák stb.) tulajdonosai elégedettek a termékekkel, különösen az ár/érték aránnyal. Nem véletlen, hogy a kínai gyár nem csak hazai piacán és a kisebb fizetőképességű más piacokon, hanem világszerte felfuttatta eladásait, a Samsung után a második legtöbb okostelefont étékesítő cég lett.

A kereskedelmi háború eldurvulása

A cég ellen valóságos hadjárat indult, ami úgy néz ki, része volt az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak. Ez először amerikai vámok kivetésével indult, majd a felek kölcsönösen emelték a téteket, végül már ilyen durva eszköz is bevetésre került, mint a Huawei elleni intézkedések, mint például az, hogy az amerikai cégek nem értékesíthetnek neki alkatrészeket, noha a Huawei igen komoly ügyfele lett az amerikai chipgyártóknak.

Ennél is nagyobb kárt okozó döntésnek tűnt, hogy a Google sem szolgálhatta ki tovább a céget az általa kifejlesztett, de bárki által szabadon használható Android rendszerrel kapcsolatban, nem biztosíthatott hozzáférést a Google Play és egyéb szolgáltatásokhoz, ami már a felhasználói élményt is zavarta. A telefonok tulajdonosai megrémültek, az új vevők pedig hirtelen eltűntek, a cég eladásai drámaian visszaestek.

Veszélyes precedens

Ez meglehetősen szokatlan gyakorlat, ilyennek csak akkor lenne helye, ha egy cég tényleg valami nagyon súlyos dolgot követ el, de még akkor is meg szoktak vele egyezni kártérítésben, a nem megfelelő gyakorlat beszüntetésében, és nem ijesztik el az adott vállalat vevőkörét. Gondoljunk bele, a jelenlegi gazdasági világrendszer összeomlana, ha a vásárlóknak attól kellene tartaniuk, hogy egy-egy cég termékei hirtelen működésképtelenné válnak, mert hivatalos tiltásokkal ellehetetlenítik a céget.

Ugyanez a vállalkozási környezetre is igen veszélyes: hogyan kezdjen bármely cég „kifektetési” politikába, azaz nyisson a világpiac felé, ha ilyen történhet? Ezeket a súlyos kérdéseket feltehetően az amerikai elnök tanácsadói is észlelték, és javaslatot tehettek a probléma megoldására, nem is beszélve az amerikai félvezető gyártókról, akiknek hiányzott a nagy bevétel.

Csatolt ügylet

Végül Trump ügyesen úgy oldotta meg a dolgot, hogy felajánlotta a kínai elnöknek a G20 csúcson: egy-egy olyan lépésben engedjen a fél, ami a másiknak a legjobban fáj. Amerikának a kereskedelmi háború legsúlyosabb hozadéka az lett, hogy Kína mérsékelte az amerikai mezőgazdasági termékek, elsősorban a szója behozatalát, ami igen súlyos csapás volt az amerikai farmereknek.

Nos, úgy tűnik, a kettőt sikerült összekötni, és megegyeztek abban, hogy a Huawei elleni tiltások, szankciók véget érnek, Kína viszont nagyon gyorsan visszaállítja az amerikai mezőgazdasági termékek importját. A nagy pókerjátszmában egy-egy nagy fájdalomtól megszabadulnak a felek. Az amerikai farmereknek nagy kárt okozott a kiesés, de ahogy elkezdhetnek szállítani, máris helyrejönnek dolgaik.

Elnyúló hatások

A Huawei helyzete nem ilyen egyszerű: a hatások nem múlnak el azonnal, a vásárlói bizalmat nehéz helyreállítani. Sokan félhetnek, hogy mi van akkor, ha a két ország közti kereskedelmi vita újra durvul, nem kezdődhetnek-e újra a tiltások? Nos, talán csak abban lehet bízni, hogy miután Amerikában is nagyok voltak a károk, a jövőre az újraválasztásáért kampányoló elnök nem hoz újra ilyen, vagy ehhez hasonló intézkedéseket.

A Huawei nálunk erősít

A Huawei helyzetének stabilizálódását mutatja az is, hogy tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Wu Biqiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója megállapodást írt alá, miszerint a  kínai vállalat megerősíti szerepvállalását a magyar infokommunikációs szektor fejlesztésében. Erről már volt egy korábbi szándéknyilatkozat, de most, hogy rendeződni látszanak a cég ügyei, az együttműködés konkrét formát is ölt.

A megállapodás szerint a cég tovább folytatja magyar egyetemistáknak szóló kínai technológiai tanulmányutak szervezését, elindítja a Huawei mérnöki tréning programokat, s ezekkel a tervek szerint a következő 5 évben mintegy 200 magyar fiatalt szeretnének mérnöki ismeretanyaghoz juttatni. A tudástranszfert támogatja a vállalat magyarországi képzési és tanúsítási központjának (HAINA) közeljövőbeli létrehozása is. A Huawei emellett részt kíván venni a magyar vasutak távközlési infrastruktúrájának fejlesztésében, az intelligens egészségügyi ellátás fejlesztésében és az okosvárosok kialakításában is.