A járvány rettegett második hulláma több helyen is felütötte fejét

Hírek2020. jún. 16.D.J.

A hétvégén Romániában és Bulgáriában is romlott a helyzet.

Megnyitottuk a gazdaságunkat, viszont sok ember nem tartja be az előírt távolságtartást, jó páran pedig maszkot se hordanak – mondta William Schaffner, az amerikai Vanderbilt Egyetem infektológus szakorvosa a CNBC-nek. A szakember szerint Amerikában ugyan megkezdődött a járvány második hulláma, viszont ezúttal aligha lesznek olyan szigorú intézkedések bevezetve, mint az első idején. Az, hogy az esetszám megugrott nyilván részben annak is köszönhető, hogy a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen az utóbbi hetekben százezrek demonstráltak az amerikai nagyvárosokban.

Az már a múlt héten kiderült, hogy a Nemzeti Gárda néhány tagja elkapta a koronavírust. Valószínűleg pont a tiltakozóktól.

Még maguk az egészségügyi dolgozók is tüntetésre sarkallták a tömegeket. Több mint ezer szakember írta alá azt a levelet, amely kifejezetten kérte, hogy a COVID-19-re hivatkozva ne számolják fel a demonstrációkat. Amerika esete sajátos, hisz az ország valójában sosem keveredett ki igazán az első hullámból. Érdemben csak június legelején kezdett el esni az aktív betegszám. De ez a pozitív trend még egy hetet se élt meg.

Egészen más a helyzet Kínában, ahol a fővárosban egész múlt hét csütörtökig 55 nap telt el úgy, hogy egy új, helyi esetet se dokumentáltak.

Azóta viszont kiderült, hogy a Hszinfadi nevű nagybani piacon kialakult egy új gócpont.

Ez a létesítmény több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. Itt csak gyümölcsből naponta 20 ezer tonnát adnak el. Az új gócpont felfedezése után tömeges tesztelésbe fogtak a hatóságok. Hétfőig 79 új megbetegedést regisztráltak Pekingben. Közben a felelőtlensége miatt a piac igazgatóját már le is mondatták. A kormányzat határozottan lépett fel: a főváros déli kerületében, ahol a piac is üzemel, rendkívüli állapotot hirdettek, hétvégén pedig minden idegenforgalmi és sporteseményt betiltottak Peking területén. Megvan rá az esély, hogy a gyors intézkedéseknek hála elejét tudják venni a második hullámnak.

Néhány rossz hír sajnos a mi régiónkból is befutott.

Bulgáriában május közepétől látványosan javult a helyzet, de június hetedike óta beállt egy negatív fordulat. Náluk az egyik gócpont Doszpat városában jött létre, ahol állítólag egy játékgyár dolgozói kijátszották a hőméréseket azzal, hogy lázcsillapítókat szedtek. Az aktív betegszám a kelet-európai országban másfél hét alatt 963-ról 1386-ra nőtt. Mivel romlik a járványügyi helyzet ezért a kormány az egészségügyi vészhelyzetet kitolta a hónap végéig.

Közben vasárnapra a napi új megbetegedések száma Romániában 300 felé ugrott. Utoljára május 9-én volt ilyen magas ez a mutató. Bár itt korai lenne második hullámról beszélni, már csak azért is, mert a hétfői jelentések szerint azóta újra 200 alá esett a napi, új igazolt fertőzések száma.