Az ingatlaneladók egyre többet engednek az árból

Interjú2020. jún. 16.Kamasz Melinda

Az Ingatlan.com cégcsoportot is érintette a koronavírus-járvány, a bevételeinket csak átmenetileg, a jövőbeni munkavégzésünket és működésünket viszont végérvényesen - mondta a növekedés.hu-nak Keleti József, a cégcsoport operatív és értékesítési igazgatója, aki 17 év után nemrégiben igazolt át a Bisnode Magyarországtól az Ingatlan.com-hoz. Úgy véli, az MNB által meghirdetett hitelmoratórium jó hatással volt az ingatlanpiacra.

Hogy működött a cégcsoport a koronavírus alatt?

A koronavírus számunkra is olyan helyzetet teremtett, amelyre nem lehetett felkészülni. A gördülékeny munkavégzés érdekében heti szintű előrejelzésekre álltunk át, hogy a folyamatosan változó helyzet hatásait lássuk, és a megfelelő intézkedéseket meg tudjuk tenni időben.

A kollégák támogatását több csapat összehangolt munkájával valósítottuk meg. A home office-ban már volt gyakorlata a többségnek, de a tartós otthoni munkavégzéshez ennél több kellett, így felmértük, kinek mire van szüksége, és akár az irodai székek vagy monitorok kiszállítását is megoldottuk. Ugyanakkor jó pár eddig irodához kötött tevékenységet sikerült átvinni az online térbe, így például a mai napig heti szinten együtt jógáznak a kollégák, hamarosan pedig online csapatjátékok is indulnak.

Az új helyzet igényeihez gyorsan alkalmazkodtunk, és olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, amelyek már régóta tervben voltak. Így például a személyes bejárások helyett az érdeklődők akár virtuális sétával, 3d bejárások, videók segítségével is megtekinthetik a kínált ingatlanokat.

Hogy vált be a home office?

A legtöbb vezető és kolléga a hatékonyság javulásáról számolt be, többen jelezték a munka és magánélet egyensúly javulását.

A legutóbbi felmérésünk alapján a munkatársaink 70 százaléka el tudja képzelni, hogy megtartaná az állandó home office-t a helyzet rendeződését követően is.

Az új kollégák integrációja egy egészen új kihívás ilyen környezetben, de erre is vannak már jól működő folyamatok, és a visszajelzések tükrében alakítjuk őket. Egy ilyen home office-os kezdést pont testközelből meg is éltem.

Megtart ebből valamit a cégcsoport?

Mindenképpen. Csapatunk már nem tér vissza úgy az irodába, mint a járvány előtt.

Az irodát elsősorban a megbeszélések, csapatépítő események alkalmával fogjuk a jövőben használni, de az irodai munkavégzést preferáló kollégák a továbbiakban is bejárhatnak.

Az online együttműködést, folyamatokat és tudásmegosztást támogató digitális megoldások is beépültek mindennapi működésünkbe.

Kevesebb lett-e a hirdetés?

Minimális volt a csökkenés, de továbbra is több mint 200 ezer hirdetés található az ingatlan.com-on. Voltak olyan tulajdonosok, akik úgy döntöttek, hogy a vírushelyzet miatt ideiglenesen nem fogadnak érdeklődőket, és később hirdetik újra eladásra szánt ingatlanjukat. Ezzel szemben a kiadó ingatlanok hirdetéseinek száma dinamikusan emelkedett.

Tízezernyi rövid távra kiadó lakás üresedett meg egyik hétről a másikra. Ez a rövidtávú, turistáknak szánt kiadó ingatlanokat érintette leginkább, ezért a kiadó kínálatunk olyan ütemben növekedett, ahogy a felvételi ponthatárok kihirdetésekor szoktuk tapasztalni.

Csökkent-e nálatok komolyabb mértékben a bevétel?

Az ingatlan adásvételek száma a kijárási korlátozások miatt jelentősen visszaesett, nagyjából 30-40 százalékkal. Ez nem csak azt a több tízezer ingatlantulajdonost érintette érzékenyen, aki az ingatlan.com-on hirdeti eladásra vagy kiadásra a lakását, hanem azt a majdnem tízezer ingatlanközvetítőt is, akik napi szinten használják az oldalt, és akiknek többek között az ingatlan.com-ról érkező vevők, bérlők biztosítják a folyamatos üzletmenetet.

Ezért felelős szolgáltatóként ingatlanközvetítő partnereinknek három ingyenes hónapot biztosítottunk a negyedévre szóló előfizetésük mellé a munkájuk megkönnyítése érdekében.

A korlátozások feloldásával az ingatlanpiac is kezd visszaállni, visszatértek a vevők, ami miatt további 10-45 százalékos jóváírást biztosítottunk bizonyos szolgáltatások megrendelése esetén, hogy ezzel segítsük a piac újraindulását.

Ezek természetesen az ingatlan.com-nak is bevételkiesést okoztak, de bízunk benne, hogy az ingatlanpiac és a gazdaság egyaránt gyorsan helyreáll, aminek már látjuk a bíztató jeleit.

Kellett esetleg leépíteni a cégnél?

Cégcsoport szinten mintegy 150 fővel dolgozunk. Az első körös előrejelzések tükrében bár látszott, hogy komolyan érint minket a krízishelyzet,

Mészáros Dávid, a tulajdonos azonban megerősítette a vezetőket és a dolgozókat abban, hogy nem fogunk munkaidőt csökkenteni, kötelező szabadságot elrendelni vagy leépíteni.

Cél, hogy a vírushelyzet elmúltával egy erős csapattal folytathassuk tovább.

Vett igénybe a cégcsoport állami támogatást?

Igen, a fejlesztői munkahelyek megtartása érdekében igényeltünk támogatást.

Az ingatlanpiacra rátérve, észrevehető, hogy az árak esetleg sűrűbben változnak, mint korábban jellemző volt?

A kínálati árak az eladó lakások esetén nem változtak, viszont a tulajdonosok egyre nagyobb engedményekre hajlandók.

Készítettünk egy felmérést több mint 1200 ingatlanát eladni kívánó tulajdonos részvételével, amiből kiderült, hogy

saját maguktól 47 százalékuk semmilyen esetben nem csökkentene árat. Azonban, ha ajánlatot kapnának az eladó ingatlanukra, akkor csak 16 százalékuk zárkózna el az áralku elől, és háromnegyedük 5-10 százalékos engedményre lenne hajlandó. A kiadó lakások piacán viszont szinte azonnal beindult az árcsökkenés: a fővárosban alig néhány hét alatt 10 százalékkal estek az árak.

Érezhető bármilyen válsághangulat a hirdetésekből?

Nincs válsághangulat, mivel az ingatlantulajdonosok nincsenek kényszerhelyzetben. Ez részben az MNB által javasolt hitelmoratóriumnak is köszönhető, hiszen így az eladók akkor is ki tudják várni a megfelelő vevőt, ha bizonytalanabbá válik az anyagi helyzetük.

Ez nem csak a hitelt törlesztők anyagi biztonságához, de a lakáspiac stabilitásához is hozzájárult.

Hitelfelvételeknél látható-e megugrás?

A hitelfelvételi kedv csökkent a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, és a bankok is jobban megnézik, hogy kinek adnak hitelt és milyen célra. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu portál hitelközvetítéssel foglalkozó kollégái tapasztalatai alapján már nem feltétlenül elég, ha egy hitelfelvevő teljesíti az MNB által előírt adósságfék-szabályok előírásait.

A bankok ugyanis most már azt is megnézik, hogy milyen munkahelyről származik a jövedelme, és ha ez a koronavírus által veszélyeztetett iparágat jelent, akkor lehet, hogy elutasítják a hitelkérelmét.

Ezek persze az általános piaci tendenciák, amiből mi az ingatlan.com csoportnál szinte alig érzünk valamit, mivel az ügyfelek egyre fogékonyabbak az online megoldások iránt ebben a rendkívüli helyzetben. Az elmúlt években ráadásul sikerült olyan szinergiákat kiépíteni az ingatlan.com és money.hu között, amivel személyre szabott megoldásokat kaphatnak a lakásvásárlók. Bár a hitelpiac összességében megtorpant, de hónapról hónapra növekszik azok száma, akik hitelfelvételük során a money.hu segítségét veszik igénybe.