A kannabisszal kapcsolatos hozzáállás forradalma zajlik a világban

Hírek2019. szept. 6.Növekedés.hu

Az orvosi kannabisz a világ egyre több országában kerül engedélyezésre. Ez a folyamat utat nyitott a szabadidős felhasználásnak is, illetve heves vitákat vált ki a különböző nemzetek között.

A kannabisz hatásai

A kannabisz növény olyan vegyi anyagokat állít elő, amik hasonlóak, mint az emberi test által termelt endokannabinoid. Az agy és test receptorainak széles hálózata reagál ezeknek a molekuláknak az emberi és növényi változatára egyaránt.

Az endokannabinoid részt vesz a fájdalom, a hangulatváltozás, az étvágy, a stressz, az alvás és még az emlékezés szabályozásában is.

Az évek során a klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kannabisszal sikeresen lehet kezelni olyan állapotokat, mint a szklerózis multiplex izomfájdalmai, a kemoterápia általi hányinger, illetve a felnőttkori epilepszia és a krónikus fájdalom.

2017-ben szinte minden országban jelen volt a kannabisztermesztés.

Az ENSZ becslései szerint a globális kannabiszfogyasztók száma körülbelül 188 millió az összesen 271 millió kábítószerfogyasztó közül.

A kannabisz nem teljesen mentes a veszélyektől. A túladagolás szinte lehetetlen, azonban tízből egy ember függővé válik. A nagy mennyiség, illetve a hosszú távú használat esetén fennáll a pszichózis veszélye. Serdülőknél az agyi fejlődés károsodása is lehetséges.

Legalizáció

Eddig több, mint 30 ország legalizálta a kannabisz orvosi felhasználását.

Észak- és Dél-Amerikában az orvosi használatot általában a rekreációs célú felhasználás bevezetése követte. Néhány európai ország mindkét felhasználást engedélyezte, azonban Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság csak az orvosi használatot legalizálta.

Az orvosi kannabisz engedélyezése arra készteti a kormányokat, hogy új szabályozási rendszert alakítsanak ki, amivel ellenőrizhetik a betegek számára biztosított ellátást. Amint ez megtörténik, a különböző társadalmak számára könnyebb elfogadni a szabadidős célú felhasználás gondolatát is.

Azok az érvek, amik a teljes legalizáció mellett szólnak a vádemelések faji különbségei, a nagyszámú felhasználó kriminalizálásának a társadalmi és igazságügyi költségei, valamint a legális ipar által nyerhető adóbevételek. Láthatólag a betegek szenvedései sokkal nagyobb politikai súllyal bírnak, mint a liberálisok további érvei.

Amerikában összesen 33 államban engedélyezett a kannabisz orvosi használata, amiből 11 legalizálta a szabadidős felhasználást is. Az amerikaiak nagyrésze az egységes legalizációt támogatja. 2024-re az orvosi kannabisz az összes államban engedélyezve lesz, a szabadidős felhasználás pedig az államok felében, az Arcview Market Research és a bds Analytics előrejelzése szerint. Az orvosi kannabisz gyorsütemben terjed Dél-Amerikában is, az ellenállás csökkenésével egyenes arányban.

Az orvosi felhasználás már Argentínában, Kolumbiában, Mexikóban, Chilében, Peruban és Uruguay-ban is megtalálható.

Néhány kormány és egészségbiztosító már fedezi a kannabisz recepteket. Közel 16 000 német beteg kap orvosi kannabiszt, akik közül a legtöbben krónikus fájdalommal és görcsökkel küzdenek. 2017-ben az egyik vezető biztosító a kérelmek kétharmadát jóváhagyta, és 2,7 millió dollárt költött erre a célra.

Az idei évben az Európai Parlament is kedvezményeket tett az orvosi ültetvényekhez való könnyebb hozzáférés érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet is azon dolgozik, hogy a kannabiszos gyógykezelések kevésbé legyenek korlátozva. Elismerik az orvosi alkalmazás hasznosságát, és megkönnyítenék a további kutatások elvégzését. Az orvosi kannabisz olyan országokba is megérkezik, ahol teljesen valószínűtlen, hogy enyhülni fognak a kábítószertörvények. Ezek az országok Dél-Korea, Thaiföld és Zimbabwe.

Aggályok

Azokban az országokban, ahol elfogadásra került az orvosi felhasználás az egyéb jellegű hozzáférés is egyszerűbbé válik. A nemzetközi egyezmények lehetővé teszik az orvosi kannabisz használatát, azonban a szerződések betartását ellenőrző szervezet a jelentéseiben szinte mindig aggodalmat fejez ki az orvosi kannabisz rossz szabályozása miatt, ami lehetővé teszi, hogy a szer a hétköznapi használatban is elérhető legyen.

Uruguay előkészítette az utat, amikor 2013-ban legalizálta a kannabiszt. Azonban Kanada tette meg azt a lépést, ami fokozta a kannabisz jogi státuszával kapcsolatos nemzetközi feszültséget. Tavaly teljes mértékben legalizálták a drogot.

Az indoklásuk részét képezte, hogy a szabályozott legális kereskedelem megvédi a fiatalokat a fekete piac által okozott veszélyektől.

Martin Jelsma szerint, aki a Transnational Institute munkatársa, a kanadai változás heves vitát váltott ki az ENSZ-en belül. Az országot a kábítószer-ellenőrzési rendszer aláásásával vádolják.

Néhány nemzet, mint például Oroszország és Kína a kábítószer iránti világszintű hozzáállás lágyulása mellet is megrendíthetetlenül ellenzi a reformokat. A globális megegyezés hiánya megakadályozza a kábítószer-szerződések megváltoztatását. A megosztottság még az ENSZ keretein belül is jelen van. Az Emberi Jogi Tanács például kritizálja a kábítószerhasználattal kapcsolatos szigorú politikákat, míg a Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatal ellenzi az újabb változtatásokat.

Következő lépések

Valóban lehetséges, hogy az orvosi marihuána engedélyezése egy szélesebb körű liberalizációhoz vezet, és akik ellenzik ezt, azok az árral szemben úsznak. Mexikó valószínűleg az idei évben folytatja le a legalizációt, Luxemburg pedig közel áll hozzá, hogy az első olyan uniós ország legyen, aki legalizálja a rekreációs célú felhasználást. Új-Zéland népszavazást szeretne kiírni a kérdéssel kapcsolatban. Ezen információk alapján már csak idő kérdése, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos nemzetközi szerződések sérüljenek.

Nagy-Britanniában már egészen más a helyzet. A gyógyászati kannabisz legális, azonban nagyon nehéz megkapni a drága és egyéni recept nélkül.

A dilemmát az okozza, hogy a kannabisz szokatlan helyen van a gyógyászat szemszögéből. Nincs engedélyezve a legtöbb olyan felhasználás, amit az emberek szeretnének, illetve nem tesztelik úgy, ahogyan azt a betegek elvárnák egy gyógyszernél. Ennek ellenére sok ország megtalálja magának a haladás útját. Franciaország például egy nagyszabású klinikai vizsgálatot tervez a kannabisz gyógyászati felhasználásával kapcsolatban.

A drog gyógyszerkénti zavaros jogi státusza évekig fennmarad majd.

A régóta tartó előítéletek megakadályozták a megfelelő kutatást, és több millió beteget fosztottak meg az esetleges terápiás lehetőségtől. A szabályozott és jóváhagyott gyógyszerek előállítása csak mostanában kezdődött el igazán.


(Forrás)