Már Európában is virágzik a kannabisz biznisz – mindenki befektetne

Hírek2019. feb 14.Kalmár Erika

Tavaly Európa-szerte mintegy 500 millió USD-t fektettek be a kannabisz piacba, amely – a gyógyászati célú kannabisz területén - elérheti a 60 milliárd dolláros forgalmat, mivel egyre több országban teszik legálissá az orvosi célú felhasználását.

Az elkövetkezendő öt évben Európa lehet a világ egyik legnagyobb kannabisz piaca: az előrejelzések szerint 2028-ra a teljes piac volumene eléri a 123 milliárd eurót, melynek a fele az orvosi és rekreációs célú kannabisz lehet. Európa-szerte egy év leforgása alatt mintegy 500 millió dollárt fektettek be a kannabisz piacba tavaly – derül ki a Prohibition Partners legfrissebb jelentéséből.

Az EU-n belül hat országban engedélyezték a növény termesztését, feldolgozását és értékesítését, szigorú szabályok szerint. Németországban, Olaszországban, Hollandiában főként az orvosi programokra fordítanak nagy figyelmet.

Az előzetes számítások szerint Németországban a piac 2022-ra eléri a 8,6 milliárd dollár forgalmat. Az angol terület is kiemelkedő célpontnak számít.

Az Egyesült Királyságban 2018 második felében engedélyezték a kannabisz orvosi célú felhasználását. Ezt követően a kannabisz piac forgalma elérte a 7 milliárd dollárt, 2022-re már 288 milliárd dolláros forgalommal számolnak.

Svájcban már 2018-ban 130 millió dolláros forgalmat ért el a kannabisz piac, az előrejelzések szerint 2022-re 168 millió dollár lehet.

Olaszországban szigorú jogszabályok szerint legalizálták a kannabiszt, olyannyira, hogy a termesztést maga a hadsereg felügyeli. Számos európai országban pedig folyamatban van a jelenleg hatályos jogszabályok felülvizsgálata.

Egyelőre még ott tartunk, hogy a kanadai cégek, mint beszállítók uralják az európai piacokat. Például Kanada uralja a németországi kannabisz piac 10-14 százalékát.

Európában a „We need to talk” polgári kezdeményezésként próbálja rávenni az Európai Bizottságot, hogy lépéseket tegyenek a legalizáció felé. Ám miután 1961-ben minden tagállam aláírta az Egységes Kábítószer Egyezményt, az Európai Bizottság nem mondhatja meg egyes tagállamoknak, hogy mit tegyenek vagy ne tegyenek ebben az ügyben.

25 millió európai fogyasztó

A jelentésből az is kiderül, hogy már 25 millió alkalmi, illetve rendszeres európai használóval számolnak a Prohibition Partners szakértői, igaz, ebben a számban az összes európai ország, vagyis nem csak az EU szerepel.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának 2019-ben egyik fontos feladata, hogy alkosson egy egységes szabályozási rendszert, amely keretet ad az unió tagállamainak a kannabisz termelésére, feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan.

Egy év alatt hétszeres megtérülés

A kannabisz-biznisz feltörekvő iparág. Korábban az egészség, a szépség és a wellness szerepelt a befektetői listák élén az élelmiszer-, az ital-, és a pénzügyi mellett, 2018-ban azonban a kannabiszhoz kapcsolódó iparágak olyan mértékben fejlődtek és olyan hozamokat produkáltak, amelyek alaposan felfordították a befektetői piacot. A legnagyobb cégek egyelőre Kanadában és Ausztráliában működnek, termékeik eljutnak a világ számos országába. A Bloomberg adatai szerint

a legnagyobb kanadai kannabisz cég a Tilray 17 dolláros árfolyamon dobta piacra a részvényeit, amely nem egészen egy év alatt elérte a 300 dolláros szintet. Bár pár nap alatt visszaesett 138 dollárra, de még így 690 százalékos volt a növekedés.

A nagy befektetők a világ tőzsdéin könnyen elérhetik a részvényeket. A kisebb befektetők számára lehetőség lenne az úgynevezett EFT-k, amelyek egyre jobban terjednek a világ tőzsdéin, ezeken keresztül van lehetőség speciálisan kannabisz cégekbe befektetni.

A 2018-as adatok szerint a kannabisz részvények értéke magasabb, mint az aranyé vagy a bitcoiné.

Körkép – a tiltástól a beruházásig

Az indiai kender megítélése sokat változott az elmúlt száz évben. Az „ördög salátája” néven ismert, elhíresült növény a 19. század végén még szerepelt a gyógynövény-katalógusban, és kapható volt vényre is. AZ USA kezdeményezésére 1930-ban tiltólistára került tudtamódosító hatása miatt. A kannabisz alkalmazható orvosi, gyógyszerészeti és rekreációs, valamint wellness célokra a CBD (kannabidoil) formában.

Két évvel ezelőtt indultak el azok a folyamatok, amelyek mára az egész világot felbolygatták.  Annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök csaknem eltörölte az Obama által hozott kedvező intézkedéseket, az USA-ban és Kanadában nagyobb mértékben nőtt a kannabisz piac egy éve alatt, mint az azt megelőző hat évben. Uruguay után Kanada volt a második ország a Földön, ahol orvosi és rekreációs célokra legalizálták a kannabiszt.

Kanadában működik a legtöbb kannabiszt forgalmazó cég jelenleg is. Forgalmuk 2020-ra várhatóan eléri a 6,5 milliárd dollárt. Az USA-ban pedig egyre több államban legalizálják a kannabisz forgalmazását.

A kannabiszhoz kapcsolódó iparágak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az egyes országok piaci részéből. A termelés, a feldolgozás, az értékesítés jelentős mértékű munkahelyteremtéssel járhat, enyhítheti a munkanélküliség mértékét, és a legalizáló országok nyilván jelentős adóbevételekkel is számolnak.

Ám a gazdasági/társadalmi „haszonra” vonatkozó kutatási adatok igen hiányosak. Arról sincs adat, hogy milyen mértékben szorulhat vissza az illegális drogkereskedelem.

A legalizációban és az orvosi vagy rekreációs felhasználásban hátrányt jelent, hogy kevés országban vannak olyan klinikai kutatási anyagok, amelyek egyértelműen bizonyítják a kannabisz „jótékony” hatását. Másrészt pedig olyan szabályozásra, szabványosításra lenne szükség, amelyet a kannabisztermelő, -forgalmazó országok egységesen alkalmaznak.


 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.