Már Európában is virágzik a kannabisz biznisz – mindenki befektetne

Hírek2019. feb. 14.Kalmár Erika

Tavaly Európa-szerte mintegy 500 millió USD-t fektettek be a kannabisz piacba, amely – a gyógyászati célú kannabisz területén - elérheti a 60 milliárd dolláros forgalmat, mivel egyre több országban teszik legálissá az orvosi célú felhasználását.

Az elkövetkezendő öt évben Európa lehet a világ egyik legnagyobb kannabisz piaca: az előrejelzések szerint 2028-ra a teljes piac volumene eléri a 123 milliárd eurót, melynek a fele az orvosi és rekreációs célú kannabisz lehet. Európa-szerte egy év leforgása alatt mintegy 500 millió dollárt fektettek be a kannabisz piacba tavaly – derül ki a Prohibition Partners legfrissebb jelentéséből.

Az EU-n belül hat országban engedélyezték a növény termesztését, feldolgozását és értékesítését, szigorú szabályok szerint. Németországban, Olaszországban, Hollandiában főként az orvosi programokra fordítanak nagy figyelmet.

Az előzetes számítások szerint Németországban a piac 2022-ra eléri a 8,6 milliárd dollár forgalmat. Az angol terület is kiemelkedő célpontnak számít.

Az Egyesült Királyságban 2018 második felében engedélyezték a kannabisz orvosi célú felhasználását. Ezt követően a kannabisz piac forgalma elérte a 7 milliárd dollárt, 2022-re már 288 milliárd dolláros forgalommal számolnak.

Svájcban már 2018-ban 130 millió dolláros forgalmat ért el a kannabisz piac, az előrejelzések szerint 2022-re 168 millió dollár lehet.

Olaszországban szigorú jogszabályok szerint legalizálták a kannabiszt, olyannyira, hogy a termesztést maga a hadsereg felügyeli. Számos európai országban pedig folyamatban van a jelenleg hatályos jogszabályok felülvizsgálata.

Egyelőre még ott tartunk, hogy a kanadai cégek, mint beszállítók uralják az európai piacokat. Például Kanada uralja a németországi kannabisz piac 10-14 százalékát.

Európában a „We need to talk” polgári kezdeményezésként próbálja rávenni az Európai Bizottságot, hogy lépéseket tegyenek a legalizáció felé. Ám miután 1961-ben minden tagállam aláírta az Egységes Kábítószer Egyezményt, az Európai Bizottság nem mondhatja meg egyes tagállamoknak, hogy mit tegyenek vagy ne tegyenek ebben az ügyben.

25 millió európai fogyasztó

A jelentésből az is kiderül, hogy már 25 millió alkalmi, illetve rendszeres európai használóval számolnak a Prohibition Partners szakértői, igaz, ebben a számban az összes európai ország, vagyis nem csak az EU szerepel.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának 2019-ben egyik fontos feladata, hogy alkosson egy egységes szabályozási rendszert, amely keretet ad az unió tagállamainak a kannabisz termelésére, feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan.

Egy év alatt hétszeres megtérülés

A kannabisz-biznisz feltörekvő iparág. Korábban az egészség, a szépség és a wellness szerepelt a befektetői listák élén az élelmiszer-, az ital-, és a pénzügyi mellett, 2018-ban azonban a kannabiszhoz kapcsolódó iparágak olyan mértékben fejlődtek és olyan hozamokat produkáltak, amelyek alaposan felfordították a befektetői piacot. A legnagyobb cégek egyelőre Kanadában és Ausztráliában működnek, termékeik eljutnak a világ számos országába. A Bloomberg adatai szerint

a legnagyobb kanadai kannabisz cég a Tilray 17 dolláros árfolyamon dobta piacra a részvényeit, amely nem egészen egy év alatt elérte a 300 dolláros szintet. Bár pár nap alatt visszaesett 138 dollárra, de még így 690 százalékos volt a növekedés.

A nagy befektetők a világ tőzsdéin könnyen elérhetik a részvényeket. A kisebb befektetők számára lehetőség lenne az úgynevezett EFT-k, amelyek egyre jobban terjednek a világ tőzsdéin, ezeken keresztül van lehetőség speciálisan kannabisz cégekbe befektetni.

A 2018-as adatok szerint a kannabisz részvények értéke magasabb, mint az aranyé vagy a bitcoiné.

Körkép – a tiltástól a beruházásig

Az indiai kender megítélése sokat változott az elmúlt száz évben. Az „ördög salátája” néven ismert, elhíresült növény a 19. század végén még szerepelt a gyógynövény-katalógusban, és kapható volt vényre is. AZ USA kezdeményezésére 1930-ban tiltólistára került tudtamódosító hatása miatt. A kannabisz alkalmazható orvosi, gyógyszerészeti és rekreációs, valamint wellness célokra a CBD (kannabidoil) formában.

Két évvel ezelőtt indultak el azok a folyamatok, amelyek mára az egész világot felbolygatták.  Annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök csaknem eltörölte az Obama által hozott kedvező intézkedéseket, az USA-ban és Kanadában nagyobb mértékben nőtt a kannabisz piac egy éve alatt, mint az azt megelőző hat évben. Uruguay után Kanada volt a második ország a Földön, ahol orvosi és rekreációs célokra legalizálták a kannabiszt.

Kanadában működik a legtöbb kannabiszt forgalmazó cég jelenleg is. Forgalmuk 2020-ra várhatóan eléri a 6,5 milliárd dollárt. Az USA-ban pedig egyre több államban legalizálják a kannabisz forgalmazását.

A kannabiszhoz kapcsolódó iparágak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az egyes országok piaci részéből. A termelés, a feldolgozás, az értékesítés jelentős mértékű munkahelyteremtéssel járhat, enyhítheti a munkanélküliség mértékét, és a legalizáló országok nyilván jelentős adóbevételekkel is számolnak.

Ám a gazdasági/társadalmi „haszonra” vonatkozó kutatási adatok igen hiányosak. Arról sincs adat, hogy milyen mértékben szorulhat vissza az illegális drogkereskedelem.

A legalizációban és az orvosi vagy rekreációs felhasználásban hátrányt jelent, hogy kevés országban vannak olyan klinikai kutatási anyagok, amelyek egyértelműen bizonyítják a kannabisz „jótékony” hatását. Másrészt pedig olyan szabályozásra, szabványosításra lenne szükség, amelyet a kannabisztermelő, -forgalmazó országok egységesen alkalmaznak.