A KATA fizetési kötelezettség visszaállítása miatt sok taxis abbahagyja a vállalkozását

Hírek2020. júl. 17.Bozay Gergely

A vészhelyzet időszakában drasztikusan visszaesett a megrendelők, azaz az utasok és az utazások száma. A kezdetben az előző időszakokhoz képest 80-90 százalékkal csökkent a kereslet a taxi-szolgáltatásra – nyilatkozta a novekedes.hu-nak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Kiemelte: komoly segítséget és mentőövet kapott az ágazat a KATA felfüggesztésével. Mivel a bevételek nem növekedtek az elmúlt hetekben sem, ezért sejthető, hogy augusztustól a fizetési kötelezettség visszaállításával több vállalkozás megszűnik.

Mint megtudtuk, talán jövő tavasszal lesznek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány vállalkozás szüntette meg a tevékenységét a járványnak köszönhetően. A vészhelyzet alatt a taxisok csupán harmada dolgozott. Személytaxis és személyszállító tevékenységi engedéllyel Magyarországon közel 11 ezer vállalkozás rendelkezik,  Budapesten több mint 7 ezer taxis végez taxi-szolgáltatást.

Persze még nem tért vissza mindenki, hiszen a jelenlegi kereslet a taxi-szolgáltatásra még mindig alacsony, mivel a külföldi turisták száma a koronavírus-járvány miatt a szokottnál jóval kisebb.

Metál Zoltán szerint most senki nem tudja előre megjósolni, mikor állhat vissza a korábbi forgalom. Nagyon összetett a kérdés és a probléma. Közölte: addig amíg nem sikerül egy vakcinát biztonsággal legyártani, addig a bizonytalansággal kell szembe néznünk, ami nem tesz jó a turisztikai ágazatnak.

Folyamatosan egyeztetünk a kamarákkal és próbálunk a kialakult helyzet miatt, olyan javaslatokat megfogalmazni és eljuttatni a kormány és a szakminisztériumok részére, ami további segítséget és könnyítéseket nyújthat az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak

- tette hozzá a szövetség elnöke.

A katás vállalkozók nehézségeit fokozza, hogy az autók bérleti díját a járvány időszak alatt csökkentették sok szolgáltatónál, a forgalom visszatértével azonban kezdenek fokozatosan visszatérni a régi díjakhoz, ami sok taxis számára kitermelhetetlen a kevesebb fuvar miatt.

A piac egyébként már a járvány alatt is telítődött, a külföldi vendégek elmaradása pedig jelentős visszaesés a fizetőképes keresletben.