Két koronavírus elleni vakcina is hatékonynak bizonyul

Hírek2020. júl. 17.Növekedés.hu

Ígéretes hírek érkeztek a koronavírus elleni vakcinákról. Az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján biztonságos és hatékony vakcinát fejlesztenek a koronavírus ellen, amely erős immunválaszt váltott ki a tesztelt pácienseken. Heteken belül 30 ezer emberen kezdik meg a tesztelést. Közben orosz kutatók is komoly eredményeket értek el.

Az egész világon jelenleg fejlesztés alatt álló több mint 155 vakcina közül csak négynek sikerült elérnie a harmadik fázishoz, a The New York Times információi szerint. Egy vakcina tesztelésekor a harmadik fázis a legfontosabb. Ekkor több tízezer embernek adják be, egy placebo csoporttal együtt, hogy információt kapjanak arról, biztonságos-e és hogy mennyire hatékony. Ez az utolsó lépés a vakcina jóváhagyása előtt. 

A kínai Központi Katonai Bizottság múlt hónapban ugyan engedélyezte egy évre egy vakcina alkalmazását, de csak korlátozott felhasználásra. De még legalább három lehetséges vakcina áll készen a harmadik fázisra.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint

az egyik vakcina, amelyet a Moderna biotechnológiai cég fejlesztett ki, a kísérletben résztvevő mind a 45 páciensnél – komolyabb mellékhatások nélkül – erős immunválaszt váltott ki, megkezdődött az antitestek termelése, így pedig kialakulhat a koronavírus elleni immunitás.

A cég bejelentette, hogy még ebben a hónapban a harmadik fázisba léphetnek a tesztek, 30 ezer ember bevonásával. A fázis várhatóan október végén zárul le.

Egy orosz tudóscsoport ezen a héten egy másik potenciális oltásról jelentette be, hogy biztonságos és hatékony, ennél a tesztek várhatóan augusztusban lépnek a harmadik fázisba. A Newsweek szerint még idén akár 30 millió dózis vakcinát gyárthatnak a Russian Direct Investment Fund segítségével.

A szakértők egyetértenek abban a kérdésben, hogy több vakcinára van szükségünk, mivel egyetlen cég sem képes gyorsan előállítani a világ számára szükséges több milliárd adagot.

Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy ezek a vakcinák ténylegesen mennyire lesznek majd hatékonyak, még azok az oltóanyagok esetében sem tudják biztosra, amelyek megkapják az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyását. A vakcina célja, hogy immunválaszt váltson ki, és hogy a testünk antitesteket kezdjen termelni.

A szakértők szerint ugyanakkor az ellenanyagok nem feltétlenül adnak immunitást.

Ezt látszik alátámasztani egy új tanulmány is, mely szerint az antitestek csak két-három hónapig maradnak fenn a fertőzés után, különösen a tünetmentes betegekben.