A kínai elnök nem lesz ott a kereskedelmi háború lezárásáról szóló részmegállapodás aláírásánál

Hírek2020. jan. 6.MTI

A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négy napos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást - közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az SCMP beszámolója szerint a Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes vezette delegáció eredetileg korábbra tervezte a washingtoni utat, de halasztaniuk kellett, miután Donald Trump amerikai elnök szilveszter éjszaka közzétett Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy a megállapodás első szakaszának aláírását január 15-én ejtik majd meg a Fehér Házban.

A lap forrása szerint a kínai fél nem számított arra, hogy Trump egyoldalúan tűzi ki az aláírás dátumát, mint ahogy arra sem, hogy arra Hszi Csin-ping kínai elnök személyes részvétele nélkül is hajlandó.

Az SCMP a megállapodás aláírásának részleteit illető tétovázást annak tulajdonítja, hogy Peking és Washington alapvetően máshogyan tekint az egyezségre: miközben Trump saját, illetve amerikai sikerként kívánja elkönyvelni a részmegállapodást, a kínai fél láthatóan nem akar felhajtást csinálni az aláírásból, amit a stabilitás biztosításának érdekében tesz meg.

Trump Twitter-bejegyzésében arra is kitért, hogy a megállapodás első szakaszának aláírását követően egy későbbi időpontban Pekingbe utazik majd, hogy elindítsa a második szakaszról szóló tárgyalásokat. A kínai kormányzat részéről azonban egyelőre nem erősítették meg Trump látogatásának hírét. Liao Min kínai pénzügyminiszter-helyettes a múlt hónapban úgy nyilatkozott: a megállapodás második szakaszáról szóló tárgyalásokat az első szakasz életbe léptetése határozza majd meg.