A kormány egyelőre nem szigorít a járványügyi korlátozásokon

Hírek2020. nov. 26.MTI

A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.

Gulyás Gergely közölte: a magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat.

Elmondta: az elmúlt héten mérséklődött, konstansan 3000 és 5000 között volt az új esetszám, a csütörtöki kiugró adat pedig a hivatásrendek tömeges tesztelésének tudható be. Utóbbiak eredményeit a kormány a jövő héten értékeli ki, addig csak a jelenlegi intézkedéseket tartja fenn.

Az egyes hivatásrendeknél, így a szociális dolgozóknál, az egészségügyieknél vagy a pedagógusoknál rögzített eredményeket a kormány várhatóan a hétvégén egységesen közli - tette hozzá.

Gulyás Gergely a vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott: az kézzel fogható közelségbe került, hiszen több kísérlet is a tesztelés utolsó fázisába jutott.

A kormány célja továbbra is az, hogy mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni - hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarországon csak olyan készítményt lehet majd használni, amelyet a magyar hatóság előzetesen ellenőrzött, jóváhagyott és nyilvántartásba vett. Hozzátette: ez igaz az Európai Unióból érkező oltásra épp úgy, mint az Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában vagy Oroszországban fejlesztett szerre. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz - erősítette meg.A miniszter felidézte, a magyar kormány több mint 12 millió adag koronavírus-vakcinát kötött le az amerikai és európai fejlesztésűek közül, és tárgyal orosz, izraeli és kínai fejlesztőkkel is.

Kínában a legelőrehaladottabb az engedélyeztetés folyamata, míg a Pfizer azt közölte: bár előrehaladottak a tesztelések, de ha azok eredményesek lesznek, elsőként az Egyesült Államokba és nem Európába szállítanak. Ebben az esetben a lekötésnél kifizetett előleg felét visszaadják.

Gulyás Gergely szerint "ez is jól mutatja, hogy vakcinaügyben sem lehet szolidaritásra vagy kíméletre számítani", ahogyan tavasszal a lélegeztetőgép-vásárlás esetén is mindenki onnan szerzett, ahonnan tudott. A fejlesztő országok szerinte behozhatatlan előnyben vannak, és olyan helyzetbe hozzák a gyártókat, hogy először az adott ország kaphasson a vakcinából - mondta. Úgy összegzett: azt remélik, ha még néhány hétig sikerül kitartani, akkor a fény látszani fog az alagút végén, ezt pedig az oltóanyag jelenti.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette azt is:

a magyar kormány továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai kritériumoktól teszik függővé a Magyarországnak járó uniós pénzek folyósítását.Közölte: a magyar kormány olyan változtatáshoz nem tud hozzájárulni - akkor sem, ha ez az unió következő költségvetésének és az új nemzedék alapnak a megakadályozását jelenti -, hogy a magyar kormány fontos kérdésekben ezután szuverén módon ne dönthessen.

Elmondta, ma Magyarország az EU-ból évente nettó négymilliárd eurót kap, míg körülbelül hatmilliárd euró hasznot visznek ki Magyarországról az európai uniós cégek. Úgy fogalmazott:

"senkinek semmivel nem tartozunk azért, hogy az Európai Unióból is forrásokhoz juthatunk. Az a mi pénzünk, a nekünk járó pénz, minden feltételtől teljesen függetlenül".

Gulyás Gergely az uniós források folyósításának jogállamisági feltételekhez kötését ellentétesnek tartja a lisszaboni szerződéssel. Hozzátette: a lisszaboni szerződés tartalmazza a hetes cikkely szerinti eljárást, ha valóban felmerülnek jogállamisági kérdések, ennek az eljárásnak a keretében lehet tisztázni.

Gulyás Gergely a helyi iparűzési adó esetleges eltörlésére vagy felfüggesztésére vonatkozó kérdésre elmondta: a kormány átfogóan gondolkodik a cégek számára adócsökkentésekben, adókönnyítésekben, de sem az iparűzési adó, sem más adónem kapcsán nem döntött.

Kérdésre válaszolva elmondta,

nem állhat elő olyan helyzet, hogy nem érkezik uniós pénz Magyarországra, hiszen a 2021-ig tartó költségvetés még további két évre lehetővé teszi a források felhasználását, 500 milliárd forint mezőgazdasági támogatás pedig a büdzsé elfogadása nélkül is érkezne, akárcsak - bázisalapon - a költségvetés egy része.

Magyarország finanszírozása biztos lábakon áll - jelentette ki a miniszter. Ha 2023-ig egyetlen fillért nem veszünk föl a nemzetközi pénzpiacról, az ország finanszírozása akkor is biztosított - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy ilyen gazdasági helyzetben senki nem megszorításokkal tervez a világban, mindenki próbálja a gazdaság újraindítását és a beruházásokat támogatni.

Közölte, idén jelentős recesszió lesz, a nehézségek mértékét jól mutatja, hogy 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a kormány idén, ha ez tíz százalékkal rosszabb lesz, azaz mínusz 6 százalék, akkor azt lehet mondani, hogy a jelenlegi várakozásoknak megfelel.

Jelezte azt is, hogy az államadósság meg fog nőni, de azt jövőre igyekeznek csökkenteni.

A minisztert arról is kérdezték, mire számíthat Magyarország az új amerikai kormányzattól a magyar bevándorláspolitika kapcsán, miután Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt azt nyilatkozta, hogy állampolgárságot adna több mint 10 millió illegális bevándorlónak. Gulyás Gergely úgy reagált: az új amerikai adminisztrációnak is joga van meghatározni, milyen bevándorláspolitikát akar folytatni, ahogyan magyar kormány sem akarja átengedni az erről a kérdésről szóló döntést másnak. Joe Biden megjegyzésére, miszerint Amerika készen áll a világ vezetésére, a miniszter úgy reagált: "Mi minden ambíciót értékelünk és tisztelünk, de Magyarországon az ország vezetésére azoknak kell vállalkozni, akik négyévente szabad és a demokratikus választáson erre felhatalmazást kapnak".

A bejelentett amerikai kormánynévsorról úgy nyilatkozott, Magyarország a NATO-ban az Egyesült Államok szövetségese, "reméljük, hogy az együttműködés jó lesz", egy másik kérdésre pedig azt szorgalmazta, ne a korábbi tapasztalatok, hanem a most tett lépései alapján ítéljük meg Joe Biden tevékenységét és viszonyuljunk ahhoz.

Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány elállna-e a vétótól, ha az új jogállamisági mechanizmusban garanciát adnak arra, hogy az érintett tagállam az Európai Tanácshoz, illetve az Európai Bírósághoz fellebbezhet, és lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást, Gulyás Gergely azt mondta: a 7-es cikkely szerinti eljárás lezárása különösebben nagy engedménynek nem minősül, hiszen annak a vége a szankciónál egyhangú döntés, így különösebb veszéllyel nem jár.

Ugyanakkor a miniszter a bírósági jogorvoslat megteremtését egy jó irányú elmozdulásnak nevezte a német elnökség részéről, de szerinte önmagában ez nem elegendő, mert a jogállamisággal kapcsolatban elfogadott rendelettervezetnek nincsenek objektív, világos, számonkérhető kritériumai.

A német külügyminiszter kijelentését, miszerint napokon belül döntés lesz a költségvetésről és a segélyalapról, Gulyás Gergely úgy kommentálta: a német külügyminiszter szavaiból nem a jelen helyzet leírását olvassák ki, hanem azt az optimizmust, hogy sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre. Reméljük, hogy így lesz, de a magyar kormány a sokszor ismertetett álláspontjából "nem tud, nem fog és nem is akar engedni" - szögezte le, hozzátéve, hogy Magyarország nélkül a döntés nem hozható meg az EU-s költségvetésről.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány az új jogállamisági mechanizmust megtámadja-e az Európai Bíróság előtt, a miniszter jelezte: nincs elfogadott jogállamisági mechanizmus, így nincs mit megtámadni a bíróságon.