A koronavírus az új kínai Tesla-gyárat is érinti

Hírek2020. feb. 9.Növekedés.hu

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla február 10-től folytatja a gyártást Sanghajban. Egy kínai kormánytisztviselő közölte: állami segítséget biztosítanak a koronavírus elleni védekezéshez.

Januárban a holdújév időszakában sok gyár termelési szünetet tartott Kínában. Az ünnepek eredetileg január 30-ig tartottak, az új, influenzaszerű vírus elterjedésének megakadályozása érdekében azonban a munkaszünetet meghosszabbították.

A Tesla január végén jelezte: járvány súlyos gondokat okozott a kommunikációs folyamatokban és a beszállítói lánc működésében, ezért a Sanghajban készülő Model 3 autók gyártásának felfuttatása további 1-1,5 hetes késést szenvedhet - számol be a Reuters.

A Tesla alelnöke, Tao Lin szerint a termelés február10-én indulhat újra. A kész autók kiszállítása átmenetileg szünetel.

Azoknak a problémáknak az ismeretében, amelyekkel a legnagyobb feldolgozóipari üzemek, így a Tesla szembesültek, összehangolt erőfeszítéseket teszünk, hogy a termelés a lehető leghamarabb újra indulhasson

mondta a sanghaji önkormányzat szóvivője, Xu Wei.

A 2 milliárd értékű sanghaji gyár az első üzem, amelyet a Tesla az Egyesült Államok határain kívül hozott létre, és a helyi hatóságok támogatásával épített meg. A termelés októberben indult, az első autókat a múlt hónapban adták át.

Sanghaj önkormányzata a közelmúltban bejelentette azt is: felkéri a bankokat, hogy kedvező feltételekkel hosszabbítsák meg a kisvállalatok számára nyújtott hiteleket. Egyéb intézkedések mellett adókedvezményt biztosít a nehézségekkel küzdő ágazatoknak a járvánnyal járó nehézségek áthidalásához. E segítséget a külföldi vállalatok is igénybe vehetik.