A koronavírus-járvány egyértelműen meglátszik a halálozási adatokban

Hírek2020. dec. 7.H. É.

Egyetlen héten sem haltak meg még itthon annyian az idén, mint november 2. és 8. között – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ugyanakkor az is látszik, hogy az élet nem állt meg: a házasságkötések és a születések száma is nőtt idén a tavalyihoz képest.

A 45. héten regisztrált 3356 haláleset új negatív csúcs az idén Magyarországon, 3 ezer fölé is csak egy héttel korábban ment először a halálozások száma ebben az esztendőben. Azt megelőzően utoljára 2019 első hat hetében haladta meg a 3 ezret az elhunytak száma.

A 45. héten összességében 40 százalékkal többen veszítették életüket, mint az előző öt év azonos időszakában. Az adatok mögött egyértelmű a Covid-19 hatása: november első hetében emelkedett először 100 fölé a koronavírusban elhunytak napi száma. A legutóbbi bejelentés szerint már 180-nál is több napi áldozatról szólt.

A halálozás főként az 55 és 59 év közöttiek, valamint a 80 éven felüliek körében ugrott meg jelentősen, és – vélhetően, mivel ők vannak többségében a nagyon idős korcsoportban – több nő (1706) távozott most, mint férfi (1650).

A KSH adatai azt is megmutatják, hogy a járvány második hullámának szeptember elejétől november első hetéig tartó időszakában 13 százalékkal többen haltak meg, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban, de a 65 éven felüliek körében már 16 százalékos az emelkedés. A helyzet tehát a koronavírus áldozatainak emelkedésével az összhalálozás tekintve is fokozatosan romlik.

Mindeközben pozitív hírek is érkeztek a KSH-tól: 2020-ban az év 45. hetéig 4,6 százalékkal több gyermek született, mint 2019 azonos időszakában, házasságra pedig 3,7 százalékkal többen léptek.