Többen halnak meg, többen is születtek

Hírek2020. nov. 24.H. É.

A koronavírus-járvány második hullámában tapasztalt magas halálozás az éves összevetésekben is kezd megmutatkozni, de a kórházi igénybevételre és a gyógyszerfogyasztásra is hatással van ez a rendkívüli helyzet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 szeptemberétől október negyedik hetéig 6,8 százalékkal többen haltak meg, mint 2019 azonos időszakában. A 65 éven felüliek körében az emelkedés még nagyobb, 8,9 százalékos. A heti halálozás szinte az egész időszakban meghaladja a tavalyit, ami már vélhetően a koronavírus-járvány következménye, bár erről a KSH nem közöl információt.

Amit tudni lehet, és amiről mi is beszámoltunk korábban, hogy hazánkban a szív-érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot, 2018-ban, az utolsó évben, amelyről már rendelkezésre áll a részletes statisztika 64,7 ezer ember halála volt erre visszavezethető, a mintegy 130 ezer éves haláleset fele. A második leggyakoribb halálokot a daganatos, rosszindulatú betegségek jelentik, 2018-ban ezek 33,2 ezer ember életét követelték.

Az Elektronikus Anyakönyvi Rendszerből az is kiderül, hogy 2020 első 43 hetében 2019-cel összevetve 4,6 százalékkal több gyermek született, valamint, hogy 2020 augusztusától október negyedik hetéig a házasságkötések száma 2,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH Heti monitorja arról is tájékoztatást ad, hogy idén szeptemberben – valószínűleg ugyancsak a Covid-járvány következtében – jelentősen megnőtt a kórházi ellátás iránti igény. Elsősorban az infektológia és az intenzív ellátás kihasználtságában volt ez tetten érhető az előző hónaphoz képest, az előbbinél több mint 46, az utóbbiban több mint 28 százalékkal. Összességében az ágykihasználtság az onkológiai és a szülészeti-nőgyógyászati osztályokon volt szeptemberben még a legmagasabb.

Az év 9. hónapjában ismét növekedésnek indult a támogatott gyógyszerek napi dobozforgalma. Augusztusban még csak napi 487 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, szeptemberben viszont már 565 ezret. A patikaszerek iránt elsősorban a fővárosban nőtt meg a kereslet. Ez természetesen a tb-támogatás és a térítési díjak emelkedését is magával hozta: az előbbiből 35 milliárd, az utóbbiból 11,4 milliárd forint volt a szeptemberi költés, szemben az augusztusi 31,4, illetve 10,2 milliárddal. Az idei évben mindazonáltal a márciusi volt a legkiugróbb hónap az orvosságok forgalmában, ami szintén összefügg a koronavírus-járvánnyal, konkrétan az első hullám miatt hozott korlátozó intézkedések nyomán megindult felvásárlással. Akkor napi 721 ezer doboz gyógyszer fogyott, ami lényegesen több, mint az egy évvel korábbi 544 ezer doboz.