Újraindult az élet Kínában – már a luxuspiac is magához tért

Hírek2020. márc. 31.Növekedés.hu

Miközben a koronavírus-esetek számának csökken, a kínai fővárosba visszatér az élet. Sorra nyitnak ki a luxusüzletek is, a kínaiak pedig máris elkezdték bepótolni a karantén alatt összegyűlt bevásáslási "veszteségeket".

Kínában a bevásárlóközpontok eddig kongtak az ürességtől, de változni látszik a helyzet. A Bloomberg szerint sokan elkezdték bepótolni a veszteségeket. A járvány téli kitörése után a luxusmárkák eladásai 80 százalékkal zuhantak.

Lassan visszatér minden a régi kerékvágásba, az úgynevezett elhalasztott, a karantén ideje alatt kényszerűen kihagyott úgynevezett "bepótlási költések” segítségével. A kifejezést Amrita Banta, az Agility Research ügyvezető igazgatója használta a helyzetre. A kifejezést először azokra a kínai fogyasztókra használták, akik az 1980-as években a kulturális forradalom alatt nem tudtak vásárolni, majd a helyzet megszűnése után egyből költeni kezdtek.

Bár számos világhírű turisztikai látványosság, köztük a Tiltott Város néven ismert Császári Palota épületegyüttese is egyelőre zárva tart, a tavasz beköszöntével és a cseresznyevirágzás közeledtével egyre többen mozdulnának ki a szabadba, miután nagyjából két hónapig az emberek az otthonukba voltak zárkózva.

A hatóságok ugyanakkor odafigyelnek arra, hogy ne alakuljon ki tömeg, nehogy további keresztfertőzések történjenek. A kínai Nagy Fal esetében például látogatás előtt regisztrálni kell, és az odaérkezők testhőmérsékletét ellenőrzik a szakemberek. Továbbá a maszk viselése kötelező, és egyméteres távolságot kell tartaniuk egymás között.

A több mint 20 millió ember lakta Pekingben a ki- és beutazásokat továbbra is szigorúan ellenőrzik, kötelező karantén vár mindenkire, aki külföldről érkezik, vagy aki az elmúlt 14 napban külföldön tartózkodott. A tömegközlekedés azonban továbbra is üzemel, továbbá számos iroda újból megnyílt – olvasható az apnews.com oldalán.

Az idegenforgalmi szektor rengeteg embernek ad munkát Pekingben, és mint minden szolgáltatóipari szereplőt, a járvány kitörése és a sok bezárás őket is erősen sújtotta. Az iskolák, köztük olyan híres intézmények, mint például a Pekingi Egyetem, zárva maradnak, a hatóságok szerint még hetek vagy hónapok kérdése, míg a hallgatók visszatérhetnek az osztálytermekbe.

A kínai kormány állítása szerint az egész országban megkezdődtek a munkálatok a nagyszabású építési projektek legnagyobb részét érintően, kivéve Hupej tartományban és fővárosában Vuhanban, ahol decemberben először felfedezték a vírust.

Noha sok olyan munkavállaló van, akiket az utazási tilalmak továbbra is bizonytalanságban tartanak, az ipari termelés megindult, ideértve az autógyártást is, amelynek kulcsfontosságú szerepe van, és amely nagyrészt Vuhanban található.

A nehézségek ellenére a járvány kitörésének egy pozitív hozadéka biztosan volt Pekingben: az ipari tevékenység lassulása következtében a légszennyeződés drasztikusan csökkent.