A legértékesebb startupok fele már kínai

Hírek2020. jún. 24.Növekedés.hu

A top tízes listán négy amerikai, négy kínai, egy indiai és egy szingapúri startup kap helyet, a legértékesebb becsült értéke 75 milliárd dollár. A CB Insights gyűjtéséből kiderül, melyek most a legértékesebb startupok a világon.

A mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel foglalkozó ByteDance jelenleg a világ legértékesebb startupja, 75 milliárd dolláros becsült értékkel – derül ki a CB Insights legfrissebb felméréséből.

A vállalkozás a kínai Toutiao tartalommegosztó platformot működteti, amely mesterséges intelligencia segítségével, személyre szabottan gyűjti össze a híreket, és ajánlja a felhasználóknak.

A második legértékesebb startup szintén Kínából származik: az autómegosztó Didi becsült értéke 56 milliárd dollár.

A listán szereplő négy amerikai startup, a Stripe, az Airbnb, a Space X és az Epic Games értéke 15 milliárd és 36 milliárd dollár között van. A Stripe amerikai fintech cég nagyot ugrott előre a toplistán: tavaly még 22,5 milliárd dollárt ért, ez a hatodik helyre volt elég, idén már 36 milliárd dollár a becsült értéke, így pedig a világ harmadik legértékesebb startupja lett.

A toplistán megtalálható még India legnagyobb online kereskedelmi szolgáltatója, a PayTM és a szingapúri Grab is.

Érdekesség, hogy az amerikai vállalatok az előző évben még a top tízes lista 60 százalékát tették ki, idén ez 40 százalékra csökkent.

A 2020-as listán a Juul Labs és a WeWork már nem szerepel a legértékesebbek között.

A CB Insights gyűjtésében összesen 24 vállalat érte el a legalább 10 milliárd dolláros becsült értéket, amelyeket decacornisoknak neveznek. A világon összesen 400 olyan startup van, amely elérte a legalább 1 milliárd dolláros értéket, ezek az unikornisok kategóriájába sorolhatók.

1.

Bytedance

75 milliárd dollár

2.

Didi Chuxing

56 milliárd dollár

3.

Stripe

36 milliárd dollár

4.

SpaceX

33,3 milliárd dollár

5.

Airbnb

18 milliárd dollár

6.

Kuaishou

18 milliárd dollár

7.

PayTM

16 milliárd dollár

8.

Epic Games

15 milliárd dollár

9.

DJI Innovations

15 milliárd dollár

10.

Grab

14,3 milliárd dollár