Orosz oligarchák gyerekei az Instagramon lázadnak a háború ellen

Hírek2022. márc. 14.B.F.

Az orosz oligarchák gyerekei sorra szólalnak fel az Ukrajna elleni orosz invázió ellen. A napokban Maria Yamasheva, Valentin Yumashev - aki Putyin egyik tanácsadója - lánya is posztolt a háborúról. Ezenkívül számos orosz híresség, köztük a szupermodell Irina Shayk, szintén a békét sürgeti az interneten.

A gazdag orosz gyerekekre is jellemző, hogy az Instagramon engednek betekintést a fényűző életmódjukba. A platform segítségével most Putyin ukrajnai inváziója ellen tiltakoznak – írja a Business Insider.

Ksenia Sobchak tévés műsorvezető rendszeresen posztol a témában, őt 9,3 millióan követik az Instagramon. A 40 éves nő, akit egyesek "Oroszország Paris Hiltonjának" hívnak, Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, Anatoly Sobchak a lánya. A család egyébként szoros kapcsolatban áll az orosz elnökkel.

Egy bejegyzésében Sobchak a békét szorgalmazta, és azt írta:

A globális geopolitikai érdekek nem lehetnek fontosabbak emberek millióinak egyszerű, békés életénél.

Maria Yamasheva, Borisz Jelcin volt orosz elnök 19 éves unokája már a támadás első napján a támogatásáról biztosította Ukrajnát. Yamasheva Putyin tanácsadójának, Valentin Yumashev milliárdosnak a lánya.

Instagram-profilján az ukrán zászlót posztolta, mellé egy összetört szív emojit tett, és odaírta, hogy "No to war" (Nemet a háborúra). Hozzászólást nem lehet a bejegyzéshez írni.

Orosz focista vőlegénye, a 32 éves Fedor Smolov egy teljesen fekete képet posztolt, és ő is azt fűzte hozzá, hogy "No to war". A bejegyzéséhez fűzött megjegyzések itt is le vannak tiltva.

Sokan a 24 óráig látható Instagram Story-n keresztül osztják meg gondolataikat a háborúról.

A Londonban élő Sofia Abramovich, Roman Abramovich iparmágnás 27 éves lánya állítólag ezt írta az Instagram Story-ban: "A Kreml propagandájának legnagyobb és legsikeresebb hazugsága az, hogy a legtöbb orosz Putyin mellett áll."

A bejegyzést egy olyan képpel egyidőben osztotta meg, amelyen az „Oroszország háborút akar Ukrajnával” szövegnél az Oroszország szót áthúzták, és a „Putyin” szóval helyettesítették.

A bejegyzése azóta az időkorlát miatt már nem látható, de számos képernyőképet készítettek róla, amiket aztán feltettek a Twitterre.

Sofia édesapja 13,5 milliárd dollár körüli nettó vagyonával Oroszország egyik leggazdagabb embere, aki jelenleg igen nehéz helyzetbe került, mivel a háború miatt az oligarchákat súlyos szankciók sújtják.

Az orosz oligarchák gyerekei mellett orosz hírességek is elítélték a háborút, jellemzően ők is az Instagram-profiljukon osztják meg véleményüket.

Irina Shayk szupermodellt több mint 17 millióan követik. Egy bejegyzésében azt írta, hogy adományokat küld az Unicefnek, valamint az ukrajnai Vöröskeresztnek, mellé egy békejelet is posztolt.

A szintén szupermodell Natalia Vodianova, akinek 3,3 millió követője van, egy bejegyzésben azt írta, hogy

anyaként minden olyan édesanyával együtt érez, aki szenved a közelmúltbeli ukrajnai események következményeitől, de mindenki mással is, akit ez a konfliktus érint.