Kire mondjuk azt, hogy oligarcha, és hányan élnek közülük Londonban?

Siker2022. márc. 6.B.F.

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója odáig vezetett, hogy a nyugati országok szankciókat vetettek ki a nagyobb orosz bankokra és milliárdosokra. Gennagyij Timcsenko, Borisz és Igor Rotenberg voltak az elsők, akiket pénzügyi szankciókkal sújtottak, őket pedig a legtöbbször „orosz oligarcháknak” nevezik – de mit is jelent pontosan az oligarcha kifejezés?

Az oligarchia egy olyan hatalmi struktúra, politikai rendszer, ahol a hatalom egy kisebb csoport kezében összpontosul – az oligarchák pedig egy ilyen struktúra tagjai. Saját érdekükben kormányoznak, valamint befolyást gyakorolnak a hatalomra és a döntéshozatalra is.

Sokan közülük hajlamosak befolyást gyakorolni a kormányra: a jelentések szerint ezt megvesztegetésen keresztül, vagy fordítva, a pénzügyi támogatás megvonásával való fenyegetés révén gyakorolják. Néhányan még kormányzati pozíciókat is betöltenek.

A szó a görög oligarkhia (kisebbségi uralom), az oligosz (kevés, kicsi) és az arkhé (elsőség, uralom) szavakból ered. Először Arisztotelész használta, hogy leírja vele, hogyan irányítják a gazdag emberek a körülöttük lévő dolgokat.

Az oligarchák hihetetlenül gazdag egyének, akik családi örökségből vagy valamilyen iparágon keresztül jutottak nagy vagyonhoz és vallási, valamint katonai ellenőrzést is gyakorolnak.

Joe Biden nemrég kijelentette, hogy az Egyesült Államok "utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni "az orosz oligarchák bűneit". Együttműködnek az európai szövetségeseikkel, hogy megtalálják és lefoglalják jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.

Oroszországot a Szovjetunió felbomlása és Mihail Gorbacsov elnök 1991-es leváltása óta oligarchák befolyásolják. Az orosz magántulajdonban lévő multinacionális vállalatok – köztük az olaj-, földgáz- és fémipar vezetői – oligarchái és az ország megválasztott politikusai között közel három évtizede folyik intenzív küzdelem.

Az oligarchák jelenléte ugyanakkor nem kizárólag Oroszországra jellemző. Néhányuk megjelent Ukrajna gazdasági és politikai színterén is, miután 1991-ben függetlenné vált.

London számos gazdag orosz oligarchának ad otthont – számol be róla a metro.co.uk.

  • Alisher Usmanov – vagyonát 13,4 milliárd fontra becsülik– London északi részén él, és van egy kastélya Surreyben is.
  • Az orosz olajmágnás, Oleg Deripaska – vagyonát 3,2 milliárd fontra becsülik – a Belgrave Square-en birtokol egy otthont.
  • Az Alfa-Group multinacionális orosz konszern társalapítója, Mikhail Friedman egy kastélyt birtokol Highgate-ben.
  • Az a hír járja, hogy Igor Shuvalov volt miniszterelnök-helyettesnek is van egy 200 millió font értékű penthouse lakása Whitehallban.