A legjobb reggelizők és brunchozók – felzárkóztunk az európai nagyvárosokhoz

Hírek2019. feb. 9.Kormos Olga

Jó pár évvel ezelőtt nagyítóval is hiába kerestünk volna olyan helyet, ahol az otthon elmaradt reggelit bepótolhatjuk. Mára viszont egész jól felzárkóztunk az európai nagyvárosokhoz ebből a szempontból is, hiszen tele az ország nagyszerű reggelizőkkel, brunchozókkal, amelyek – nincs mit szépíteni –, túlmutatnak nagymamáink egykori tejbegrízén.

A teljesség igénye nélkül az egyszerű kis helyektől a legdrágább kategóriában is ajánlunk helyeket a fővárosban, de ígérjük, hogy a későbbiekben a vidékiekből is mazsolázgatunk majd.

Zoska
(Budapest, V. Ferenczy István u. 28.)

A Múzeum körútra merőleges bájos utcácska reggelizőjében minden adott, ami egy kellemes kis helyre jellemző lehet: pasztellszínek, helyes dekorelemek, jó elrendezés, korai nyitás és ami jó reggelizővé teszi az, hogy követik az aranyszabályt. Legyen pár étel és ital, de azok minőségiek. Például bundás kenyér tejföllel, amerikai palacsinta lekvárral vagy juharsziruppal, zabkása gyümölcsökkel, katalán paradicsomos kenyér, vagy cortado. Voltaképpen a cortado jelenléte szinte már garancia is arra, hogy remek helyre léptél be.

http://www.zoska.hu/

Á la Maison
(Budapest, V. Szervita tér 3.)

Végre egy ízeiben is igazi francia reggeliző, ahol a Croque Madam valódi hollandi mártással nyakon öntött ízorgia, a french toast tényleg mézzel, vajjal tálalt édes bundás kenyér. A belső dizájnt meghatározó, eredeti állapotára visszaállított boltív, s a készülő terasz mind hozzájárul az utánozhatatlan francia feelinghez. Egészségtudatosoknak teljes kiőrlésű palacsinták, a tejeskávék pedig növényi tejekkel is kérhetők.

https://www.alamaisongrand.com/

Á Table
(több helyen is)

Kizárólag normandiai lisztből és normandiai vajból készülnek a francia croissant-ok, baguettek és a többi finomság, ugyanis magyar alapanyagokból egyszerűen lehetetlen lenne a hamisítatlan francia ízt összehozni. A jól eltalált belső tér is sokat hozzátesz, hogy betoppanva tényleg úgy érezzük magunkat, mintha Párizs egyik félreeső utcácskájában ugrottunk volna be reggeliért. Jelenleg 5 kis pékségük van már Budapesten, a budai és a pesti oldal egyformán beszórva.

https://www.atable.hu/

Flat White
(Budapest, III. Szépvölgyi út 15.)

Egy hely, ahol többek között, hogy csak a legínycsiklandozóbb falatokat emeljük ki – reggeli ébresztőként falatozhatunk háromsajtos rántottát, camambert szuflét (áfonyaszósszal, dióval, házi kaláccsal), angolos shakshukát (hurkával, baconnal, babbal), garnélás benedictet (szárított paradicsommal, kapros hollandi mártással). És amivel félig-meddig kötelező leöblíteni a válogatott falatokat, természetesen a flat white, amely gazdagabb, mint a latte, ám krémesebb, mint a capuccino, és hihetetlen művészi formákat alkotnak a baristák a lágy tejhabból és a kávé találkozásából.

http://flat-white.hu/

Sarki Fűszeres delikát és kávézó
(Budapest, XIII. Pozsonyi út 53-55.)

Kutyabarát reggeliző, ha a gazdi engedi, ajándékfalatot kapnak a kedvencek. Békebeli hangulatot árasztó csemegebolt, ahol le is lehet ülni bekapni pár falatot, vagy egy jó kávét meginni valami finomsággal, de ha sietős a dolgunk, elvitelre is kérhetünk egy gazdag szendvicset. Fő filozófiájuk, hogy gourmet alapanyagokkal dolgoznak, legyen az olasz sonka, francia sajt, vagy gönci baracklekvár.

http://sarkifuszeres.hu/

Börze
(Budapest, V. Nádor u. 23.)

A közeli, egykori Tőzsdepalota nevére utaló Kávéház és Étterem már reggel 7.30-tól várja a munkába indulókat vagy nem indulókat, csak betérőket. A klasszikus belső tér és az elegáns tonett székek egyből megteremtik a hangulatot, melyben nem is könnyű választani a számtalan smoothie-ból (a mi kedvencünk a spenót-spirulina-uborka-banán-narancslés), a sokféle tojásételből, szezonális és reggeli ajánlatokból, vagy desszertekből. Ez utóbbiaknál választásunk egyértelműen a pirított kalácsra esett, melyet erdei gyümölccsel és lime-os mascarpone-val tálalnak.

http://borzeetterem.hu/

Villa Bagatelle
(Budapest, XII. Németvölgyi út 17.)

A Svábhegy lábánál egy gyönyörű budai villában található, s tavasszal és nyáron a levendulaszínű redőny színével harmonizáló virágokkal a teraszán igazán hívogató hely. Az alsó szinten saját pékség működik, így mindig friss péksüteményekből lehet válogatni, de figyelemmel vannak a gluténérzékenyekre is a tápiókapudinggal és a chiamagos pohárkrémmel. A különleges teák, kávék és finomságok között a prímet mégis a pezsgős reggeli viszi! Nem árt viszont előre helyet foglalni, különben könnyen hoppon vagy éhesek maradhatunk!

https://villa-bagatelle.com/

Kollázs Brasserie & Bar Budapest
(Budapest, V. Széchenyi István tér)

A szecesszió egyik remekművében, az egykori Grasham Palotában, ma a Four Seasons Hotelben várja a reggeliző- és találkahely az éhes szájakat. A II. Világháború előtt itt volt a város egyik legnépszerűbb kávézója, a Gresham-Venezia kávéház. Az itt rendszeresen találkozó Gresham-kör tagjai befolyásos magyar művészek voltak, voltaképpen őket idézi a finom eleganciával összeállított magyar és francia ízeket kínáló bár, amely a nap többi szakában étteremként funkcionál. Többek között kacsamáj omlett, Gruyere-sajttal, retekkel megbolondított Croque Madame, francia bundáskenyér, tojás kaviárral és más különlegességek várják mindazokat, akik szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése.

http://kollazs.hu/