Ez az 5 étel serkenti legjobban az agyműködést

Hírek2019. jan 29.Növekedés.hu

Ha egészségesen táplálkozunk, az nem csak a fizikai egészségünknek kedvez: a helyes étkezéssel olyan tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, amelyek támogatják az agy megfelelő működését is, megkönnyíthetik a stressz kezelését, és pozitív hatással lehetnek a kognitív képességeinkre is.  Mutatjuk, melyik 5 élelmiszert érdemes fogyasztanunk a mentális és fizikai egészségünk megőrzése érdekében.

Avokádó

Az avokádó főként szendvicsek és saláták alapanyaga, amelynek bár zsírtatalma magas, a benne lévő zsírok kifejezetten egészségesek. Az avokádó olyan hasznos tápanyagokban is bővelkedik, amelyek védik a sejteket a károsodástól, ráadásul nemcsak nagy mennyiségű B-, C-, E- és A-vitamin, de kálium, foszfor, vas, kalcium és magnézium, sőt olyan hasznos antioxidánsok is találhatók benne, mint a karotinoidok. 

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek elősegítik az agy tökéletes működését, ráadásul a diétázóknak sem kell lemondaniuk róluk. A bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok védik agysejtjeink egészségét és fitten tartják elménket. A málna esetében kimutatták, hogy magas C-vitamin és K-vitamin tartalma mellett képes csökkenteni a stresszt, az áfonya pedig segíthet megelőzni az idősödéssel járó szellemi leépülést, valamint megtisztítja agyunkat a toxikus fehérjéktől.

Halak

A hal kiváló forrása az Omega-3 zsírsavaknak, amely nélkülözhetetlen az agy működéséhez és fejlődéséhez. Ezek az egészséges zsírok továbbá csökkenthetik a szívroham kockázatát, ráadásul szerepet játszanak a memória javításában, különösen, ahogy öregszünk. Ha nem rajongunk a halakért, akkor az értékes zsírokat táplálékkiegészítő formájában is bejuttathatjuk a szervezetünkbe.  

Magvak 

Az olajos magvak is a „szuperélelmiszerek” családjába tartoznak, többek közt egészségesebbé teszik a szívet, megóvnak a ráktól, csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A mandula rendszeres fogyasztása például nagyon jót tesz a szívnek és az ereknek, normalizálja a koleszterinszintet és javítja az agyműködést is, a diófogyasztás pedig jótékony hatással van agyunk működésére, azon belül a reakcióidőnkre, a tanulás és megértés folyamatára, valamint memóriánk működésére is. 

Brokkoli

A zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb része, szervezetünk számára élelmi rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat szolgáltatnak. Igazi jolly joker például a brokkoli, amelyet azok is bátran fogyaszthatnak, akik odafigyelnek a kalóriabevitelükre, ugyanis kalóriában szegény, ugyanakkor rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz, ráadásul javítja a memóriát és támogatja az agy egészséges működését.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.