Fugu. A hal, amely mérgezőbb a ciánnál is - soha, de soha ne próbálja ki otthon!

Hírek2018. ápr 17.Növekedés.hu

Nem láthatom őt ma éjjel Meg kell válnom tőle Így hát fugut fogok enni - ezt a haikut jó 200 év írta Josza Buszon, a legendás japán költő. Fugu. A halat és a belőle készült ételt egyaránt jelenti. Fugut enni sokáig a halál kockázatával, volt egyenlő. A fugu (gömbhal) bőre, szeme, gerince, szálkái és belsőségeinek nagy része (összesen 11 halrész) ugyanis halálos mérget, tetrodotoxint tartalmaz. A tetrodotoxin a főzés után is megmarad.

A méreg nem károsítja a vérkeringést, így az áldozat végig a tudatánál marad - miközben teste lebénul és megszűnik működni. 
Mi lehet szebb halál egy reménytelen japán szerelmes számára?! Főleg úgy, hogy a tetrodotoxinnak nincs ismert ellenanyaga. A fuguevés szó szerint egy életre szól.

A japán kultúrához közel áll a halál

Harakiri, kamikaze. Ahol a vőlegény öngyilkosságot követ el az esküvőjén, hogy bizonyítsa szerelmének: mindenre képes érte. Ahol az apák büszkeségükben szepukut követnek el, amikor fiuk megkapja a szamurájkardot. Ebben a kultúrában a fugu hagyományosan az az étel, amellyel a különleges eseményeket ünneplik a japánok - napjainkban évi 10 ezer tonna fogy belőle. Az egyetlen ember, akinek törvény tiltotta a fogyasztástát a japán császár volt. A többiek bátran játszhattak a halállal. Nem túlzás azt állítani, hogy a fugu egyidős a japán kultúrával. A régészek az ételhulladék-leletek között találtak 2300 éves gömbhal csontokat is. A történelem folyamán számtalan halált okozott a mérgező hal. Többször volt arra példa, hogy az uralkodó, vagy az aktuális kormány betiltotta a fogyasztását. Az első európai halálesetet az angol Cook kapitány jegyezte fel 1774-ben - legénységének néhány tagja halt bele a fuguba.
A hozzáértő szakácsmester - miután jó tíz évig tanulja a szakmát - nagyon óvatosan kezd hozzá a fugu elkészítéséhez. 
Lefejti a bőrét, kiveszi a szemet és a belsőségeket. Különösen vigyáz a leginkább mérgező májjal. Ha a késével megsérti ezt a szervet, a toxin máris átjárja a drága halhúst. A legjobb fugu szakácsok ugyanakkor képesek azt is megcsinálni, hogy minimális méreganyagot benne hagynak a húsban. A halat hajszálvékonyan szeletelik, az így elfogyasztott toxin enyhe zsibbadást okoz, amit az ínyencek különösen kedvelnek. Meglegyinti csak őket a halál szele. A kockázatok ellenére viszonylag alacsony a fugu által okozott halálok száma.
Az 1980-as évek különösen rossznak számítottak ebből a szempontból, évente átlagosan 44 ember volt kénytelen saját lebénulását végigszenvedni. 
A statisztikák szerint 1958 volt a rekordév, 176 halálos áldozattal. Az utóbbi években átlagosan csak néhány ember hal meg, a mérgezések száma – ami az elfogyasztott mennyiségtől függ – 30-60 körül van. Így érthető, ha egy fugu étteremben szigorúan tilos a szomszéd tányérjáról enni. Kizárólag a hozzértő szakács által számunkra kiporciózott adagot lehet elfogyasztani. Az elmúlt évek leghíresebb halálesete Bando Mitszugoro VIII, kabuki színészhez kötődik. (A színész dinasztiája nyolcadik tagja volt, ahogy ezt neve is jelzi.) A nemzeti kincsnek számító híresség azt követően hunyt el, hogy rábeszélte a szakácsot: hozza ki neki a negyedik adag csirit is. (A csiri egy leves, belefőzik a fugu májának egy részét is. A máj körülbelül hússzor annyira mérgező, mint a cián.) Az eset egy kiotói étteremben történt 1975-ben. Fugut csak az erre a célra kijelölt étteremben, gyakorlott és külön e célra vizsgát tett szakács főzhet.
Törvény írja elő, hogy az elkészült fogásokat először a szakácsnak kell megkóstolnia, csak utána teheti azokat a vendég elé. 
Szintén törvény rendeli el, hogy a hal fel nem használt részeit és a maradékokat veszélyes hulladékként kell kezelni. Erre azért volt szükség, mert néhány szerencsétlen hajléktalan meghalt, amikor a kukába kidobott fugu-maradékokból evett. A fmaradékokokat légmentesen záródó műanyag dobozokba csomagolják, külön erre a célra kialakított megsemmisítőkbe viszik, ahol kémiai úton bontják le a mérget. A fugu toxinja ugyanis nem semmisül meg még nagy hő hatására sem, így a hagyományos szemétégető művekben nem lehet elégetni. A halálesetek általában vidéken történnek, ahol nem kellően képzett szakácsok állnak neki a tradicionális étel elkészítésének, vagy ami a legrosszabb: otthon próbálkozik valaki a gömbhallal. A fugu szakács 10 éves kiképzése során nem csak azt sajátítja el, hogy miként forgassa egy sebész pontosságával a bontókést, de pszichológiai kiképzést is kap, hiszen életek múlnak munkáján. Miután készségszinten elsajátította a tisztítás és a bontás tudományát, jöhet a tálalás művészete. A halat a leggyakrabban hajszálvékony szeletekre vágják és egy tálon körben helyezik el, mint egy virág szirmait. Ez természetesen nem véletlen - miért is lenne az pont a japán kultúrában? -, a virág a krizantémra, a halál szimbólumára utal. A fugut jelző japán kandzsi írásjel “folyami disznó”-t jelent.
A viszonylag kis méretű, 14-17 centiméter hosszú hal veszély esetén felfújja magát – innen magyar elnevezése, a gömbhal. A japán kultúrában számtalan formában jelenik meg. 
A fugu éttermeket könnyű megtalálni, homlokzatukon ugyanis általában óriási gömbhal szobor látható. Az is gyakori, hogy a halakat tároló medence az étterem belsejében van. Aggódni nem kell, a fogást percek alatt elkészíti a pengéjével villámként dolgozó szakács. Arra azonban senki ne számítson, hogy a játék a halállal olcsó mulatság. Egy adag sashimi, a papírvékony halszeletekből álló tál,  egy egyszerűbb étteremben 60-100, jobb helyeken 200 dollárba is kerül.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.