A magyar pálinka is bekerült az EU-ban és Japánban is oltalom alatt álló földrajzi jelzések jegyzékébe

Hírek2023. szept. 27.MTI

Az Európai Unió és Japán között létrejött gazdasági partnerségi megállapodás keretében további 42 uniós és japán termék került be a mindkét térségben oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) jegyzékébe, a listán a magyar pálinka megnevezés is szerepel - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint ez a harmadik alkalom, hogy a Japánban és az EU-ban is oltalom alatt álló földrajzi jelzések jegyzékét bővítik, miután 2021 februárjában 56 földrajzi jelzéssel, majd 2022 februárjában további 56 termékkel bővült a lista.

Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás - mely 2019. február 1-jén lépett hatályba - agrár-élelmiszeri termékek megnevezéseit védi az utánzás és jogtalan névhasználat ellen mindkét térségben. A megállapodás kölcsönös kereskedelmi hasznot hoz a felek számára, és gazdag kulináris és kulturális hagyományokkal rendelkező régiók autentikus termékeit ismerteti meg a fogyasztókkal - írták.

Az EU és Japán megállapodott abban is, hogy ez év végéig további 6 földrajzi jelzést adnak a listához Japán részéről, majd 2025-ben döntenek az oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájának újabb bővítéséről.

A közlemény szerint Japán az EU-ban termelt agrár-élelmiszerek exportjának ötödik legnagyobb piaca. Az EU által Japánba exportált fő termékek közé a sertéshús, valamint a borok és más szeszes italok, a szivarok és a cigaretták, a sajtok, a csokoládé és más édességek, illetve egyéb feldolgozott mezőgazdasági termékek tartoznak. Az EU elsősorban leveseket és szószokat, növényi termékeket, valamint élelmiszeralapanyagként használt gabonakészítményeket importál a távol-keleti országból - tájékoztatott az Európai Bizottság.