Azt hiszi a biztosítás pénzkidobás? A tények mást mondanak

Biztosítás2023. szept. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Sok félreértés övezi a biztosításokat. Gyakran hallani, hogy drágák, nincs is rájuk szükség. Ha pedig kéne, a biztosítók nem is fizetnek. A Brain Bar Fesztiválon tartott előadásában a Groupama Biztosító vezérigazgatója Alexandre Jeanjean ezeket a „mítoszokat” igyekezett lerombolni.

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiváljává nőtte ki magát. A fiatalokat megcélzó rendezvényen hazai és külföldi tudósok, politikusok, üzletemberek és kulturális személyiségek boncolgatják korunk legégetőbb kérdéseit.

Az esemény színpadain korábban megfordult már a világ első humanoid robotja és a Google alelnöke is.

Az idei Brain Baron, amely szeptember 21-22-én került megrendezésre, az előadók sorában szerepelt a Groupama Biztosító vezére, aki a biztosító szakma körüli tévhiteket oszlatta el.

Nem a saját pénzüket osztogatják

Csak képzeljük el milyen lenne egy biztosítások nélküli világ: egy lakástűz vagy egy autóbaleset a családok legtöbbjét azonnal csődbe vinné vagy földönfutóvá tenné.

Minden messziről érkező árú megdrágulna, hisz nem lenne szállítmánybiztosítás.

A biztosításokat annak idején épp a szükségszerűség hívta életre. Már a történelmi időkben is felismerték, hogy a mezőgazdasági károk kockázatát összefogással ki lehet küszöbölni.

Például úgy, hogy a falvak gazdái együtt kifizetik, ha az egyiküknek jelentős kára keletkezik.

Egy idő után, pont azért, mert a közösségek egyre nagyobbak lettek, szükség volt a kockázatok kezeléséhez külső szereplőre, például biztosítókra – mondta el Alexandre Jeanjean az idei Brain Bar Fesztiválon.

A Groupama Biztosító vezérigazgatója az előadásában hangsúlyozta: a biztosítói szakmát övező hamis előítéletek egyike, hogy a biztosító, ha tényleg kell, nem szokott fizetni.

Eleve van egy óriási félreértés: a biztosító nem a saját pénzét osztogatja. Ahogy régen a kis falvakban a gazdák, a biztosítottak is egy közösséget alkotnak. Ennek a kockázatközösségnek a működtetését végzi a biztosító. Neki kell figyelnie arra, hogy a tagok ne járjanak rosszul.

Hisz ha mindenkinek elkezdik a pénzt osztani, még akkor is ha az igénylők nem jogosultak rá,

annak az lesz az eredménye, hogy egyre több és több pénzt kell majd betenni a közösbe vagyis nőnek a biztosítási díjak.

Amikor a biztosító szakemberei kifejlesztenek egy-egy terméket és kikalkulálják a feltételeket néha egészen nehéz kérdésekre kell válaszokat találniuk. Például a kötelező gépjárműbiztosításnál figyelembe kell venni, hogy a fiatalok gyakrabban okoznak közúti balesetet.

A nagyobb kockázat indokolná, hogy a díj náluk magasabb legyen. Viszont ennek a korosztálynak rendszerint kevesebb a pénze, mint az idősebbeknek. Adja magát a kérdés: a társadalomnak valóban hasznos, ha a fiatalok kötelező gépjárműbiztosítása borsosabb?

Ehhez hasonló kérdések sorával kell egy biztosítónak foglalkoznia – mutatott rá Alexandre Jeanjean.

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiváljává nőtte ki magát.

Megvehető anyagi biztonság

A tévhitek sorát gazdagítja az a feltevés is, miszerint a biztosítások drágák – mutatott rá Alexandre Jeanjean.

Csak vegyünk pár példát. Ha valakinek személyi sérülést okozunk akkor előfordulhat, hogy a károsultnak a saját zsebünkből kell életjáradékot fizetnünk, ami összességében akár több tízmillió forintra is rúghat. De egy felelősségbiztosítás ezt a terhet leveheti a vállunkról.

Ha egy villámlás tönkreteszi az elektronikai eszközeinket, több százezres vagy milliós is lehet a kárunk.

De a kiadásainkat fedezheti egy lakásbiztosítás is, amelynek az éves díja úgy 50 ezer forint körül mozog.

A biztosítások épp, hogy anyagi biztonságot adnak. Miattuk nem kell attól tartani, hogy egy váratlan esemény a csőd szélére juttat minket – derült ki a Groupama vezér előadásából.

Koháry András, a Groupama Biztosító kommunikációs és PR vezetője a fesztivál kapcsán elmondta:

„Már csak azért is fontosnak tartottuk, hogy részt vegyünk a Brain Baron, találkozzunk a fiatalokkal, a jövő generációjával, mert szeretnénk, hogy megértsék a biztosítás alapvető működését, azt, hogy a biztosítókat közösségek hozták létre, és a mai napig ez a működésük alapja.” Mint hozzátette:

A jövőben nagyon sok kihívással nézünk szembe, mely a biztosítások világában is komoly döntéseket igényel. Kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak ezekről a fiatalok. Nagyon érdekes beszélgetések születtek például az önvezető autókkal kapcsolatos biztosítási dilemmák kapcsán. Nagy örömmel fogadtuk, hogy a fesztivál két napja alatt többszáz érdeklődő kereste fel a standunkat.