A marihuána a koronavírus ellen is jó lehet

Hírek2020. máj. 11.Növekedés.hu

Egy kanadai kutatás kezdeti eredményei szerint a kender származéka, a pszihoaktív marihuána bizonyos törzsei erősíthetik a szervezet ellenállását a koronavírussal szemben. Amennyiben a kezdeti eredmények igazolhatóak, elkezdődhet a marihuána gyógyászati célú időszaka.

A COVID-19 elleni eredmények azokra a tanulmányokra épülnek, amelyeket a rák, a Crohn-betegség, az ízületi gyulladások és más betegségek kapcsán folytattunk

írta a Deutsche Welle munkatársának Dr. Igor Kovalchuck, az University of Lethbridge biológus professzora.

A kenderszármazékok egyes törzseinek hatására a vírus kevésbé képes behatolni a tüdőbe, ott megtelepedni, szaporodni és onnan továbbterjedni.

A preprints.org honlapon, ahol a kutatók előzetes eredményeikről számolnak be, Kovalchuck professzor és munkatársai arról írtak, hogy az általuk kifejlesztett kenderszármazék törzsek hatékonyan megakadályozták a koronavírus behatolását az emberi testbe.

Az írás egyike annak a világszerte közölt számos tanulmánynak, amelyeket azért tesznek közzé a szakmai honlapokon, hogy ismertté tegyék a COVID 19 kezelésére elvileg alkalmas, de még alapos vizsgálatra szoruló szereket és eljárásokat.

Ahhoz, hogy a koronavírus bekerülhessen az emberi szervezetbe, szüksége van egy „befogadó” közegre. E közeg egy ACE2-nek nevezett enzim.

Az ACE2 a tüdő szövetében, a száj-és az orrüreg nyálkahártyájában, a vesékben és az emésztő-traktusban található meg.

A professzor és munkatársainak feltételezése szerint az emberi test e szerveiben található ACE2-szint módosításával csökkenthető a vírus iránti sérülékenység és fogékonyság. Ezáltal mérsékelhető a fertőzés kockázata.

Ha a szövetekben nincs ACE2, a vírus nem képes behatolni

állítja a professzor.

Egyes tudósok azt állítják, hogy az orvosi marihuána segítheti bizonyos gyomorbetegségek, illetve az időskori elmebetegség egyes tüneteit.

A kender hétköznapi, „közönséges vagy kerti” változatai egy pszichoaktív hatóanyagot (THC) tartalmaznak. A kanadai kutatók a kender egy másik változatára, a Cannabis sativa-ra összpontosítják figyelmüket, amely a THC mellett egy gyulladásgátló összetevővel (CBD) is rendelkezik. Sikerült azonosítaniuk olyan típusokat, amelyek módosítják az érintett emberi szervek ACE2 szintjeit.

Nagy probléma, hogy megfelelő finanszírozás és további kutatások hiányában nem tudunk eleget a kenderszármazékok hatásáról és nem is fogunk tudni, amíg a kutatómunka alaposabb eredményre nem jut.

A jelenlegi helyzetben azonban az érdeklődés óriási mértékben megnőtt

állítja a professzor.

Ma ő maga és közvetlen munkatársai is úgy látják, hogy még leghatékonyabb kivonataik is további igazolásra szorulnak. Ezzel együtt az a véleménye: amíg ez meg nem történik, a kenderszármazékok "biztonságos kiegészítői” lehetnek a COVID-19 elleni, más szerekkel folytatott kezelésnek. Az orvosi marihuána felfogható egy „könnyen alkalmazható megelőző kezelésnek”, mint amilyen például a klinikai vagy otthoni száj- és torok- öblítés.