A mesék hatása a gyermek személyiségfejlődésére

Hírek2021. márc. 17.Növekedés.hu

A mese szó hallatán rögtön a kisgyermekeknek szóló történetek jutnak eszünkbe. Felidéződik bennünk gyerekkorunk, amikor anyukánk vagy apukánk az ágyunkon ülve olvasták az esti mesét, és mi élvezettel hallgattuk a szebbnél-szebb történeteket.

Egy biztos, a meséknek komoly szerepük van a gyermekek személyiségfejlődésében. A szülők is tisztában vannak vele, hogy a gyerek igényli a meséket, ennek ellenére mégis sok családban háttérbe szorul a meseolvasás, és egyre inkább a tévénézés veszi át a helyét. A rajzfilmek azonban nem tudják pótolni a személyes mesélés élményét.

A mese segít oldani a szorongást, a feszültséget. Amennyiben úgy látjuk, hogy gyermekünk sokat szorong, stresszel, érdemes szakemberhez fordulni

Népmese vagy műmese

Eredet szerint a meséket népmesék és műmesék csoportjára bonthatjuk. A népmesék szerzője ismeretlen, hiszen itt a mese szájhagyomány útján terjed. Ezzel szemben a műmesék szerzője ismert. A mesék története jellemzően egyszerű, hiszen alapvető cél az olvasóközönség szórakoztatása, esetleg nevelése. 

Hogyan meséljünk?

Érdemes lefekvés előtt találni egy alkalmas időpontot, amikor nyugodt körülmények között tudunk mesélni. Kuckózzunk be gyermekünk mellé, hagyjuk, hogy mellénk bújjon vagy csak kényelmesen feküdjön az ágyikójában, ahol biztonságban érzi magát és teljesen átadhatja magát a mese világának. Tegyük szokássá a meseolvasást, amit meghitt hangulatban töltünk gyermekünkkel.

A mese hatása a gyermek személyiségfejlődésére

A mese amellett, hogy segíti a gyermek személyiségfejlődését, azért is fontos, mert mélyíti a gyermek és szülő közötti kapcsolatot. Gondoljunk csak bele: egész nap elfoglaltak vagyunk, és a rendszeres lefekvés előtti meseolvasás lehetőséget ad arra, hogy minőségi időt töltsünk a gyermekünkkel, amikor az övé minden figyelmünk.

A mesélés fejleszti a gyermek szókincsét, formálja gondolatvilágát, világnézetét. A mese lehetőséget ad a gyereknek, hogy használja a képzeletét. Mesélés közben a gyereknek használnia kell a képzelőerejét, a saját fantáziavilága szerint alkotja meg a szereplőket, a helyszíneket, a szituációkat. 

A mesehallgatás során a gyerek megéli az izgalmakat, a problémákat, és a megoldáshoz vezető utat is végigjárja a mesehőssel együtt. A mese főszereplőjének gyakran gonosz boszorkányokkal, tűzokádó sárkányokkal kell szembeszállniuk, ami szorongást, nyugtalanságot okozhat a gyermekben, hiszen teljesen azonosul vele. Ez a szorongás, félelem azonban csak átmeneti, hiszen ha a gyermek türelmesen hallgatja végig a történetet, lépésről lépésre kibontakozik a történet és eljutunk a boldog végkifejlethez. A mese ezáltal is nevel, hiszen rámutat, hogy a problémás helyzetekben is mindig van megoldás és milyen sokat segít, ha megőrizzük a türelmünket.

A mesék emellett rámutatnak a barátság fontosságára is, hiszen a mesehős általában egy hűséges társ, barát segítségével kerekedik felül az ellenfelén. (X)