Pepsi, Auchan, Danone: a nyugati óriásvállalatok több mint fele Oroszországban maradt

Hírek2023. júl. 8.Sz.A.

A tavalyi bejelentés-hullám után csendben Oroszországban maradt és folytatja működését a korábban is ott tevékenykedő nyugati vállalatok 56 százaléka - derül ki a Kijevi Gazdasági Iskola és más nemkormányzati szervezetek jelentéséből.

A Kijevi Gazdasági Iskola és a B4Ukraine, egy nemkormányzati szervezetekből álló koalíció friss jelentése szerint nem adta fel oroszországi érdekeltségeit a nyugati szankciókhoz csatlakozott külföldi vállalatok 56 százaléka - írja a Guardian.

A jelentés szerint a forgalom alapján a három legnagyobb, Oroszországban is működő vállalat az amerikai Philip Morris dohányipari vállalat, a Japan Tobacco International és a francia kertészeti és barkácsáruházlánc, a Leroy Merlin, amely több mint 140 boltból álló hálózatot működtet Oroszországban.

Az Oroszországban maradt nagyvállalatok első 10 helyén olyan óriáscégek szerepelnek mint a Pepsi, a British American Tobacco, a Metro, a Danone, az Auchan, a Hyundai és a Veon holland telekommunikációs vállalat.

A Shell olajipari társaságot is több kritika érte, amiért Oroszországban folytatta tevékenységét, a vállalat a még érvényes szerződéseire hivatkozott.