500 napja tart a háború, Törökország is támogatja Ukrajna NATO-felvételét

Hírek2023. júl. 8.Sz.A.

Nemzetközi emberjogi szervezetek elítélték Joe Biden amerikai elnököt, amiért a már korábban betiltott kazettás bombák szállítása mellett döntött Ukrajna részére.

Még a demokrata párt soraiból is sokan kritizálták az elnököt, mondván, hogy a lépés felesleges, és szörnyű hibának fog bizonyulni - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- A Fehér Ház szerint kaptak biztosítékokat arra, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát, és nem használják a bombákat lakott területen. Maga Biden is úgy nyilatkozott, hogy nehéz döntést hoztak, de az ukrán haderő kezdett kifogyni a lőszerekből.

- Volomimir Zelenszkij tegnap tárgyalásokat folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ukrajna későbbi NATO-tagságáról, melyet Ankara is támogat. Erdogan szerint nincs kétség afelől, hogy Ukrajna megérdemli a tagságot.- A döntés próbára teheti a török-orosz kapcsolatokat, Erdogan arra tett ígéretet, hogy személyesen értesíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt a tárgyalásokról, amikor a következő hónapban találkozik az orosz elnökkel.

- Az ENSZ Atomenergia Ügynöksége szerint haladást értek el a zaporizzsjai atomerőmű vizsgálatában, és nem találtak robbanóanyagot vagy aknákat az objektumnál.

- Ukrajna nemrég azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az atomerőmű tetejére helyezhettek el robbanóanyagot. Az épületek tetejét jelenleg is vizsgálja az ENSZ.

- Több mint egy kilométert haladt előre pénteken Bahmuttól keletre az ukrán hadsereg - írja ukrán forrásokra hivatkozva a Reuters. Kijev még június elején indította el az ellentámadást, de maga Volodimir Zelenszkij is elismerte, hogy lassan haladnak előre a csapataik. Bahmut mellett azonban sikerült jelentősebb előretörést elérniük az ukrán katonai vezetés szóvivője szerint.

- A keddi NATO-csúcstalálkozón Vilniusban a szervezet kinyilvánítja, hogy szeretné, ha Ukrajna is csatlakozna a későbbiekben a NATO-hoz – mondta Jens Stoltenberg főtitkár. Zelenszkij szerint nincs még egység a katonai védelmi szervezeten belül Kijev felvételéről, és Joe Biden is hasonló tartalmú kijelentést tett.

- A július 17-én lejáró orosz-ukrán gabona- és műtrágyakiviteli egyezményt nem szeretné meghosszabbítani Moszkva, az utolsó három hajó hétfőn hagyja el Odesszát.

- Több mint 9000 ukrán civil lakos – 500 gyermek is - vesztette életét az 500 napja tartó háború során – véli az ENSZ. Valószínűleg a tényleges adatok ennél jóval magasabbak.

- Oroszország földgázból és nyersolajból származó bevételei felére csökkentek.