A pincétől a padlásig számos budapesti épület bejárható a hétvégén 

Hírek2021. szept. 11.növekedés.hu

Akit érdekelnek a két világháború után, 1921-1930, illetve 1945-1957 között épült, újraépült budapesti házak, és kíváncsi arra, kik és hogyan éltek bennük, az semmiképpen ne üljön otthon ezen a hétvégén. A Budapest100 civil kezdeményezésnek köszönhetően mintegy 40 épületet, illetve helyszínt lehet bejárni, akár vezetett séta keretében is.

„Minden ház érdekes” – ez a mindenkori mottója a Budapest100 programsorozatnak, amely 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a száz éves házak ünnepeként.

2015 óta a tematikus válogatások vannak a fókuszban, mert az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, így ritkák a 100 évesek. A cél azonban ma ugyanaz: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. 

A Budapest100-at ebben az évben ezen a hétvégén, szeptember 11-12-én tartják, és ezúttal az 1921-1930 és 1945-1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatják be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Az önkéntes kutatók listáján közel 400 épület szerepel, közülük mintegy 40 lesz ez alkalomból bejárható, megtekinthető, megismerhető. 

A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

Lakó- és középületek egyaránt szerepelnek a programban, gyakorlatilag minden kerületből: bejárható többek között a Katona József utrcai Phönix-ház, az egykori Élmunkás-lakótelep házainak egyike, de a Puskin mozi, az Akácfa utcai BKV-székház vagy a MOMKult is.

Olyan különleges helyszínek története is megismerhető, amilyen a Garay téri piac. Lesznek vezetett helytörténeti séták, felolvasások, zenés másorok is. Ráadásul minden program ingyenes.