A Sargentini-jelentés: nagyobb a füstje, mint a lángja

Hírek2018. szept 13.Növekedés.hu

Bár elsősorban politikai és nem gazdasági vonatkozású a Sargentini-jelentés elfogadása, Magyarország számára két szempontból is szerencsétlen az időzítés. Egyrészt nemsokára kezdődik a EU hétéves költségvetésének a vitája, másrészt a jelentés nyomán kialakulhat egy olyan bizonytalanság, amely egybeesik a feltörekvő piacokra jellemző kockázatkerüléssel. Elemzők szerint azonban sem a hetes cikkely, sem a gazdasági szankciók életbe léptetésére nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni.

A piac számított arra, hogy elfogadják a jelentést, így a döntés hatására bár lehetett látni csekély negatív mozgást a piacon, de nem jelentőset, a BUX is mindössze 0,7 százalékot esett. Piaci elemzők eddigi nyilatkozatai alapján a következő várható:

  • Tartós hatása nem lesz a Sargentini-jelentés elfogadásának a forintra és a magyar részvényekre sem.
  • A forint továbbra is várhatóan a 325-330-as tartományban maradhat.
  • A hazai részvények nem vagy csak alig értékelődnek le.
  • Magyarországgal szemben érdemi szankciók nem lépnek életbe a következő hónapok során.
  • A jelentés nem befolyásolja majd nagy mértékben a következő uniós költségvetési ciklus elfogadását és a magyar eszközárakat sem.

Ezt erősítette meg a növekedés.hu-nak nyilatkozva Becsey Zsolt, a Magyar Közgazdasági Társaság uniós szakosztályának elnökségi tagja, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, aki szerint a bizonytalanság átmeneti lesz, és pénzügyi szankciókra, illetve a hetes cikkely életbe léptetésére nagy valószínűséggel nem kerül sor. A korábbi EP-képviselő kiemelte ugyanakkor, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásának időzítése kedvezőtlen lehet Magyarországra nézve gazdasági szempontból:

egyrészt nemsokára tárgyalják a következő hétéves uniós költségvetést, másrészt a feltörekvő piacokon amúgy is kockázatkerülés figyelhető meg az utóbbi hónapokban.

Mindez nem hat előnyösen a magyar eszközökre, ugyanakkor nem az előreláthatólag két-három hónapos bizonytalanság miatt csökken majd a következő hétéves keretünk, ennek más okai vannak. Becsey szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával kapcsolatban az elindított folyamat elhúzódása adhat okot aggodalomra, politikai szempontból pedig a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában történt törés. A közgazdász aláhúzta: remélhetőleg nem kerül Magyarország különleges elbírálás alá a költségvetési keretösszegek tárgyalásakor, és nem bizonytalanodnak el a célzottan Magyarországra készülő befektetők, inkább kivárnak.  

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.