A science parkok ösztönözhetik a kutatás-fejlesztés és az innováció erősödését

Hírek2019. dec. 2.ITM

A kutatásba és az innovációba történő beruházás ösztönzése többszörös hozzáadott értéket jelent a gazdaság és a társadalom számára – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Versenyképességi Tanács 2019. november 29-i kutatási szekcióülésén, Brüsszelben.

A kutatás és innováció világszerte elismert, kulcsfontosságú mozgatórugója a fenntartható növekedésnek. A versenyképesség megőrzése, fokozása érdekében az Európai Unió célzott támogatásait és a magánberuházásokat is jelentősen meg kell emelni. Bódis József ezzel kapcsolatban kiemelte, az innovatív vállalkozások arányának növelése érdekében kedvező feltételeket kell teremteni nemzeti és uniós szinten, például vonzó szabályozási környezettel és költségvetési keretekkel, a bürokrácia csökkentésével és a pénzügyi támogatáshoz való hozzáférés megkönnyítésével.

A vállalkozásokat meg kell erősíteni technológiai és szervezeti innovációik támogatásával, az ipar és az egyetemek közötti partnerségek előmozdításával és a tudás- és technológiaátadással kapcsolatos tevékenységekbe történő bevonásával is. Magyarország ezen a téren például nyolc helyszínen, egyetemek és kutatóhelyek köré épülő science parkok létrehozásával ösztönzi a felsőoktatás és a vállalati szektor közötti szorosabb együttműködést.

A magyar kormány célja egy stabil üzleti környezet kialakítása, vállalkozóbarát intézményrendszer létrehozása és a gyorsan növekvő vállalatok támogatása a nemzetközi versenyben való sikeres helytállásban. A 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó új KKV stratégia kiemelten foglalkozik ezekkel a kihívásokkal. Bódis József elmondta, számos program ösztönzi az innovatív vállalkozásokat, például a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása felhívás, amelynek célja a vállalkozások versenyképességének fokozása a piacorientált kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatásával, a befektetések lehetséges megtérülésének előrejelzésével.

Uniós szinten a következő hét éves ciklus kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa főszerepet játszhat a magánbefektetések vonzásában, ösztönzésében, az európai partnerségek révén ipari szereplők és innovatív vállalkozások bevonásával – tette hozzá az államtitkár.