A Scope Ratings felülvizsgálja a 4iG hitelminősítését

Hírek2022. nov. 9.Növekedés.hu

A Scope Ratings szerdán publikált éves minősítési jelentésében közzétette, hogy felülvizsgálat alatt tartja a 4iG Nyrt. ’B+’ kibocsátói és ’B+’ adósság (NKP kötvény) besorolását. A hitelminősítő továbbra is szoros figyelemmel kíséri a 4iG akvizíciós tevékenységét. Ennek eredményétől és a tőkepiaci társaság kockázati profiljára, valamint hitelmutatóira gyakorolt hatásaitól függően a Scope felminősítheti az infokommunikációs vállalatcsoport kibocsátói és adósság besorolását. A pozitív várakozás mellett Scope felülvizsgálat alá helyezte a 4iG minősítését, amelyet a Vodafone Magyarország akvizíciójának eredményétől és feltételeitől, valamint a vállalatcsoport egyéb akvizíciós tevékenységétől tesz függővé.

A 4iG Nyrt. (4iG) kibocsátói és adósság besorolásáról adta ki éves minősítési jelentését a Scope Ratings GmbH (Scope), amelyet a berlini központú társaság a honlapján tett közzé. A hitelminősítő minden évben áttekinti és elemzi a vállalatcsoport pénzügyi helyzetét, annak idei minősítését pedig - „felülvizsgálat alatt” megjegyzéssel - függőben tartja.

A jelenlegi B+ kibocsátói és B+ fedezetlen adósság (NKP kötvény) besorolás nyitott marad a korábban bejelentett Vodafone Magyarország tranzakció lezárásáig, mivel annak teljesülése tovább javíthat a vállalatcsoport hitelmutatóin és üzleti kockázati profilján.

A hitelminősítő jelentése szerint a 4iG hitelminősítése, üzleti és pénzügyi kockázati profilja javulhat a jelenleg folyamatban lévő tranzakciós ügyletektől függően.

A magyar infokommunikációs cégcsoport várhatóan ez év végén zárja a Vodafone Magyarország felvásárlását célzó folyamatot, ezért a jelentős mobil és vezetékes szélessávú internet piaci részesedés, valamint a magas EBITDA-marzs lehetősége kedvező hatással lehet a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság kockázati profiljára.

A Scope elemzése hozzátette: a kilátásban lévő Vodafone-ügylet struktúrája nagy mértékben befolyásolhatja a 4iG kibocsátói- és adósságbesorolását.

A pozitív várakozás mellett a Scope felülvizsgálat alá helyezte a 4iG jelenlegi kibocsátói- és adósságminősítését. A hitelminősítő a következő hónapokban továbbra is szoros figyelemmel kíséri a Vodafone-akvizíció fejleményeit, valamint a 4iG egyéb akvizíciós tevékenységét. Ezek eredményétől függően a Scope akár két fokozattal is felminősítheti az infokommunikációs vállalatcsoportot.