Újra jó befektetés lehet az arany

Hírek2022. nov. 9.Növekedés.hu

Amikor a makrogazdasági adatok romlani kezdenek, a befektetők figyelme az inflációs kockázatokról egyre inkább a recessziós kockázatok felé terelődik - írja a VG.

Idén a részvénypiacokhoz hasonlóan az arany is rosszul teljesített, hiszen az árfolyama az év elejétől számítva közel 10 százalékkal került lejjebb. Ennek oka a dollár erősödése, valaminte az amerikai monetáris szigorítás - írja a VG.

A kamatemelések hatására az előretekintő reálhozamok emelkedtek, ami jellemzően kedvezőtlen az arany számára. A sárga fém idei esése azért érdekes, mert a mostani helyzetet sokan a 70-es évek stagflációs időszakához hasonlítják, amikor az arany (és az ezüst is) kiemelkedően teljesített. Idén – a releváns párhuzamok ellenére – azonban az arany nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A következő hónapokban viszont több olyan tényezőt is látunk, ami akár megfordíthatja az arany szerencséjét. 

Az amerikai infláció ugyan továbbra is magas, és még a kamatemelési ciklus végét sem lehet látni teljesen, viszont annyi mindenképpen elmondható, hogy a korábbi kamatemelések hamarosan elkezdik éreztetni a hatásukat a reálgazdaságban, lassul az infláció.

Ez pedig azt jelenti, hogy a következő három-hat hónapban a kamat oldaláról egyre kevesebb negatív hatás érheti a nemesfémeket. Ráadásul a recessziós kockázatok erősödésével az arany biztonságos menedék lehet. 

Ezt a forgatókönyvet erősíti az is, hogy amikor a makrogazdasági adatok romlani kezdenek, a befektetők figyelme az inflációs kockázatokról egyre inkább a recessziós kockázatok felé terelődik.

A következő hónapok során az arany viselkedését érdemes nyomon követni, akár magában az aranyban, akár az aranybányarészvényekben lehetnek érdekes lehetőségek.