„Kínának az orosz kudarc lehet az érdeke az ukrán háborúban”

Elemzések2022. nov. 9.D.J.

Számos posztszovjet állam egyre inkább távolodik Oroszországtól - derült ki Sz.Bíró Zoltán történész, Oroszország-kutató előadásából, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság kérésére tartott meg.

Kína láthatóan nem akar belekeveredni az ukrán háborúba. Moszkva nem kap érdemi támogatást Pekingtől.

Valószínűleg azért sem, mert Kína érdekeinek jobban megfelelhet, ha a keleti szomszédunkban zajló invázió orosz kudarccal ér véget. Ha ugyanis Putyin győzedelmeskedik, akkor minden bizonnyal csak tovább fog nőni az orosz politikai vezetés egyébként is óriási önbizalma,

a figyelmüket pedig Ukrajna térdre kényszerítése után valószínűleg Közép-Ázsiára szegeznék.

Ez pedig Kínának nem érdeke - mondta el Sz.Bíró Zoltán történész, Oroszország-kutató az előadásában, amelyet szerdán a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdasági Szakosztályának a meghívására tartott.

Az egyik ütközési pont Kína és Oroszország között, Kazahsztán lehet. Az olajban gazdag ország egyik nagy riválisa a 90-es években Üzbegisztán volt, ám azután, hogy a szénhidrogének ára a 2000-es években elkezdett növekedni egyértelmű lett, hogy a posztszovjet térség közép-ázsiai szubrégiójában gazdasági értelemben Kazahsztán lesz a legjelentősebb állam.

Egyre inkább távolodnak Oroszországtól miközben Kína felé közelednek.

Moszkva és Kazahsztán között a viszonyt az is rombolta, hogy az orosz politikai osztályban többen is utaltak rá, hogy Kazahsztán egy részét valójában hozzájuk kéne csatolni.

Beszédes, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet őszi csúcstalálkozója előtt a kínai elnök a kazah fővárosban világosan leszögezte:

Kína minden tekintetben és messzemenően támogatja Kazahsztán szuverenitásának a megőrzését.

Nem véletlen, hogy még februárban amikor Putyin az ukrán invázió előestéjén önálló államként ismerte el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, Kazahsztánban jelezték: ők nem fognak hasonlóan eljárni.

Sz. Bíró Zoltán részletesen beszélt az előadásában azokról a változásokról, amelyek a posztszovjet térségben zajlottak le.

Egyebek mellett külön kitért a transzkaukázusi régióra, ahol sokáig úgy tűnt, hogy a legnagyobb jólétre Azerbajdzsán tesz majd szert. Az ország gazdasága főleg 2005-2006 magasságában táltosodott meg, amikor a kiépült vezetékeknek hála felpörgött a kőolaj- és a földgázexport.

Az „olajdollárok” főleg a fővárosban csapódtak le, a vidéken már kevesebb látszatja volt a növekedésnek.

Mostanra viszont egyértelmű, hogy a hirtelen jött bővülés kifulladóban van.

A térség sajátos sikertörténete lett Grúzia, amely a 2003-as „Rózsák forradalma” után olyan hatásosan fordult a nyugat felé és modernizálta a gazdaságát, hogy az egy főre eső GDP terén megelőzték Azerbajdzsánt is. Bár a mérete miatt - hisz több mint kétszer annyian lakják mint Grúziát - továbbra is Azerbajdzsán maradt a térség legjelentősebb állama.

Az előadásban taglalt három transzkaukázusi posztszovjet ország háromfelé húz: Azerbajdzsán Törökországgal fűzi egyre szorosabbra a politikai kapcsolatait, Grúzia a nyugat felé nyitott, Örményország viszont kényszerűségből Oroszországra igyekszik támaszkodni.

Bár sokszor inkább kevesebb mint több sikerrel. Amikor két éve kiütött a hegyi-karabahi háború Azerbajdzsán és Örményország között, utóbbi nem kapott érdemi segítséget Moszkvától.

Valószínűleg azért nem, mert az azerieket Ankara támogatta, Oroszország pedig nem akart közvetlen konfliktusba keveredni a törökökkel.