A sok automata autó miatt változhatnak a jogosítvány megszerzésének szabályai

Hírek2019. aug. 25.Növekedés.hu

Egyre több automata váltós jármű kerül forgalomba Németországban. Emiatt változik a vizsga is.

A németek imádják a hagyományos, kézi sebességváltós autókat, de egyre több automata váltós jármű kerül forgalomba. A közlekedési miniszter, Andreas Scheuer azt tervezi, hogy módosít a jogosítvány megszerzésének szabályain, olvasható a dw.com hírportálon. 

Németországban időigényes és drága egy jogosítvány megszerzése. Gyakorlati és írásos teszteken kell helyt állni, ezen túl pedig kötelező az elsősegély-nyújtási tanfolyam elvégzése is. A kézi, illetve az automata sebességváltós autók esetében a vezetési tesztek különbözőek. 

Andreas Scheuer olyan törvénymódosítást tervez, amely szerint az automata sebességváltós autóval szerzett jogosítvány csak akkor lesz érvényes a kézi váltós járművekre, ha ilyen autón tett gyakorlati vizsgával egészítik ki. Az alapvizsga a kézi váltós autón tett gyakorlati tesztre a jövőben nem terjedne ki. 

A miniszter indoklása szerint a módosítás is elősegítheti a kizárólag elektromos meghajtású autók elterjedését, amelyeken nincs a belső égésű motorokon alkalmazott sebességváltó.

A módosítás mellett szól az is, hogy az automata váltós autók száma egyre növekszik. A Német Autó Trust szerint a tavalyi évben gyártott járművek 47,5 százaléka automata. Nyolc éve ez az arány 27,4 százalék, 2000-ben 19,6 százalék volt. 

A TÜV, az a szakmai szervezet, amely lebonyolítja a gyakorlati és írásos vezetői vizsgákat, bármiféle változást ellenez. Arra hivatkozik, hogy túl sokan maradhatnak az utakon, ha nem képesek a kézi sebességváltós autók vezetésére. 

Mások eltérően vélekednek. Andreas Grünewald, a Szászországi Autós Iskolák Szövetségének képviselője azt állítja: a kézi sebességváltós járművek vezetéséhez szükséges, kiegészítő vizsga feleslegesen terheli az egyébként is hosszú és drága folyamatot.