Az etikus befektetés

Elemzések2019. aug. 25.F. T.

A kötvény-, és részvénybefektetések között egyre gyakrabban hallani az etikus befektetés fogalmát, erről beszélt Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt, vezető privátbankára a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Kínossá váló iparágak

Egy tipikus befektető három tényezőt vesz górcső alá, ezek a hozam, a kockázat és a likviditás, de most már egyre inkább megfontolják, hogy az iparág, amelyben az adott cég tevékenykedik, megfelel-e magasabb erkölcsi érveknek. Például a fegyverkereskedelem, az állatokon kísérleteket végrehajtó kozmetikai vállalatok, vagy éghajlatromboló energiacégek negatív megítélésűek: jobban meggondolják a befektetők, hogy adnak-e pénzt a cégnek (kötvény) vagy tulajdont vesznek-e benne (részvény).

Támogatandó szektor

Vannak ugyanakkor kiemelkedően pozitív cégek, iparágak is: például a zöld cégek, az újrahasznosítható energiát előállító társaságok. Ezekre etikai szempontból a befektetők kezdenek külön odafigyelni, és akár áldozatot is hozni az említett három szempont szerint a portfólió valamilyen hányadában, bár sok zöld befektetés is kedvező hozamú lehet.

Mi a zöld?

Persze alaposabban meg kell nézni a céget, egyrészt, hogy valóban hozzájárul-e a környezet fenntartásához, javításához, nem csak kinevezi-e magát zöldnek, erre vannak megbízható tanúsítványok. A zöldek szerepe ugyanakkor nem csak a cégek között, hanem politikailag is jelentőssé vált, ami a társadalom fokozott fogékonyságát mutatja a kérdésben, és ez komoly hajtóerő a befektetők, különösen a befektetési alapok számára.

Alapos vizsgálat

Ha egy zöld céget komolyan akarunk venni, meg kell alaposan nézni az említett zöld tanúsítványokat, emellett azt is, hogy a tevékenység pénzügyi tevékenysége mennyire függ az állam, vagy más külső szerepelő beavatkozásától (például eddig ingyenesen lehetett itthon autót feltölteni árammal, ez már változik).

Érdemes megnézni, hogy 5-10 éves távon milyenek a terveik, és hogy ezek függenek-e az állami támogatástól, a támogatások milyen távon maradhatnak fenn, vagyis önmagában, saját lábon állva is erős nyereséget termelhet-e a cég hosszabb távon. Gyakran részben állami, vagy önkormányzati cégekről van szó Európa-szerte, ami ebben a szektorban nem hátrány, sőt akár előny is lehet.

Kínálati oldal

Felmerül a kérdés, hogy mekkora igény van befektetői oldalon? A szakértő szerint mindenre van igény, ami megfelelő hozamot biztosít, probléma a kínálati oldalon van inkább: kevés a jó a kötvény. Ezen most változtathat az MNB növekedési kötvényprogram hazai szinten, de egyelőre a vállalati finanszírozást döntően bankhitelekből valósul meg (csak érdekesség, hogy amikor létrejött a hazai tőkepiac, rengeteg vállalati és önkormányzati kötvényt bocsátottak ki, ezeknek pezsgő piaca volt, de aztán ezek kifutásával elhalt a bankhitelek szerepe miatt). Így most szerény a hazai kötvénykínálat, de a növekedési kötvényprogram változtathat ezen.

Fix kamatú dollárkötvények

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente kérdésére, hogy milyen kötvényt vásárolna, Rotyis József azt válaszolta, hogy fix kamatozású dollárkötvényeket, nem csak amerikaiakat, hanem akár fejlődő piacokon kibocsátott vállalati kötvényeket is. Emellett eljött a zöld befektetés ideje, a portfolió 10 százalékáig.