A tanácsadó cégeknél kizsigerelik az alkalmazottakat?

Hírek2019. okt. 9.Növekedés.hu

A világ egyik legnagyobb könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó vállalata, a KPMG korábbi két vezetője, Maggie Brereton és Ina Kjaer ez év februárjában leköszönt tisztségéből. Azt állították, hogy főnökeik megalázó módon jártak el velük szemben, és a vállalat vezetése nem védte meg őket, olvasható a bbc.com hírportálon.

Miután éveken keresztül kora reggeltől késő éjszakáig dolgoztak, és ilyen bánásmódban részesültek, úgy döntöttek: kilépnek az általuk „a félelem kultúrájának” nevezett környezetéből és egy olyan versengő vállalatot alapítanak, amely büszke arra, hogy alkalmazottjainak barátságosabb munkabeosztást biztosít.

Maggie Brereton és Ina Kjaer egyaránt 20 évet töltöttek egy olyan csapatban, amely üzleti tanácsadással foglalkozott, és ahol az éjszakába nyúló munkavégzés a büszkeség záloga volt. 

A négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló szervezetben (Deloitte, PwC, Ernst&Young és KPMG) hagyományos macsó kultúra uralkodik. Emlékszem első, egész éjszakás munkámra. Másnap fontosságom teljes tudatában jöttem vissza az irodába – mondja Maggie Brereton. 

Ma már azonban úgy véli: nincs szükség a hosszú túlórákra. Azt mondja: az emberek szinte öncélúan húzzák a munkaidőt az éjszakai órákig.

Az ilyen, embertelenül hosszú munkanapok elriasztják az érdeklődő munkakeresőket, különösen a nőket és azokat, akik fiatal gyermekeket nevelnek. 

A két korábbi KPMG-s új tanácsadó vállalkozása, az Eos Deal Advisory ezért arra törekszik, hogy vegyes összetételű csapatot alakítson ki, amely arra készül, hogy tudással és szívvel találja meg a lényegét mindannak, ami az üzletek nyélbe ütéséhez szükséges. Ez vonzó az ügyfelek számára is: ők sem feltétlenül akarják az őrült munkatempót.

Maggie Brereton tapasztalatai szerint a négy nagy vezetői és alkalmazottjai közötti viszonyt a feszültség jellemezi. Példaként említi, hogy amikor e cégek egyikénél dolgozó barátjának családjában haláleset történt, a vezetők semmiféle együttérzést nem mutattak. Emiatt bízik abban, hogy az Eos vonzó lesz a négy nagy azon munkatársai számára, akik változásra vágynak. 

Már jelentős listánk van azokról, akik az új vállalkozásnál akarnak dolgozni. Minden nap számos felvételi beszélgetést folytatunk. 

A négy nagy könyvvizsgáló vállalatot is tagjai között tudó Vezetési Tanácsadók Szövetségének vezetője, Tamzen Isacsson azonban azt mondja: a tanácsadó vállalatok kultúrája már befogadóbb jellegű és ők is azon dolgoznak, hogy barátságosabb munkarendet alakítsanak ki. Nincs szükség új vállalatok alapítására – már a működők is ebben szellemben dolgoznak. 

Tamzen Isacsson szerint a barátságos munkahelyi közérzet megteremtésének szükségességét ma már inkább elfogadják, a macsó kultúrát pedig felszámolták.

Ami 20 éve uralkodó volt, már túlhaladott és nagy erőfeszítéseket tesznek egy olyan munkahelyi légkör kialakítása érdekében, amely mindenkit befogad.

A KPMG az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben leszögezte:

Vállalatunk erőteljes, befogadó jellegű kultúrával rendelkezik, amelyet alkalmazottaink folyamatosan magas kötődése és munkáltatói tevékenységünk számos elismerése bizonyít. Büszkék vagyunk, hogy munkatársaink ilyen nagy mértékben járulnak hozzá az Egyesült Királyság sikereihez.